HiQ

Laiska insinööri on itse asiassa hyvä insinööri

Yksinkertaisuuteen panostaminen auttaa keskittymään oleelliseen

”Laiska insinööri on itse asiassa hyvä insinööri”

HiQ Finland on ohjelmistotalo, jossa panostetaan siihen, että ammattilaiset voisivat käyttää työaikansa mahdollisimman merkitykselliseen tekemiseen vaikkapa excelien pyörittelyn sijaan. Selvitimme, miten tämä tehdään ja miksi niin kokeneiden kuin uraansa aloittelevien kannattaisi kiinnostua HiQ:sta työpaikkana.

Missiona ihmisten elämän yksinkertaistaminen

HiQ:lla Espoossa ja Helsingissä sijaitsevilla toimistoilla tekemisen ytimessä on ihmisten elämän yksinkertaistaminen. Listataanpa ”Simplicity” jopa yrityksen arvona. Mitä tämä tarkoittaa ohjelmistokehittäjän tai designerin työssä?

”Voidaan sanoa, että laiska insinööri on tässä tapauksessa hyvä insinööri: mitä vähemmän jonkin asian eteen joutuu tekemään töitä, sitä paremmin asian saa yleensä tehdyksi”, toteaa HiQ:n tech lead Janne. ”Asiakastyössä tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että tuomme heti alkuvaiheessa esille sitä ajatusta, että asioita kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertaisesti. Tämä tuottaa parempia ratkaisuja ja säästää usein kustannuksiakin”, Janne jatkaa.

Asiakkuuksia ja tämän myötä erilaisia hyvin mielenkiintoisia asiakasprojekteja HiQ:lla on paljon. HiQ:n ammattilaisten käsialaa ovat muun muassa S-mobiilin mobiilitankkausominaisuus, lukuisat Veikkauksen sovellukset sekä HiQ:n oma FRENDS-integraatioalusta.

Helsingin päässä, HiQ:hun kuuluvalla Great Apesilla suunnitellaan niin erilaisia applikaatioita kuin konsolipelien käyttöliittymiä ja uudenlaisia ratkaisuja, kuten interaktiivisia näyteikkunoita. ”On mahdotonta mainita parasta projektia – parasta on projektien erilaisuus”, sanoo Helsingin toimistolla majaa pitävä lead designer Constantin. HiQ ja Great Apes tekevät myös yhteistyötä – yhteistyön tuloksena päivänvalon on nähnyt muun muassa Trafille toteutettu mobiiliajokortin prototyyppi.

Simppeleihin toimintatapohin ja itseohjautuvuuteen pyritään myös tiimien sisällä. "Jos huomaa vaikka pyörittävänsä jotain excelia useamman tunnin viikossa, niin voi miettiä, miten tämän voisi tehdä yksinkertaisemmin, jotta voisi taulukoiden täyttämisen sijaan keskittyä siihen omaan duuniinsa", Janne havainnollistaa.

Itseohjautuva kulttuuri lähtee omasta motivaatiosta, ja sisäinen motivaatio ja sen kehittäminen ovatkin HiQ:lla tärkeässä roolissa.

Jannen ja Constantinin mukaan motivaatio syntyy ennen kaikkea silloin, kun tekijöille annetaan mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja päättää omat työtapansa itse.

"Meille on tärkeää, ettei työ olisi sellaista, että annetaan kasa speksejä kaverille tehtäväksi ja sanotaan ’ensi viikolla pitää olla valmis, ala tekemään’, vaan annetaan jokaiselle mahdollisuus ohjata itse omaa tekemistään", Janne sanoo.

"Täällä on tosi rento kulttuuri, vaikka kaikilla on omat deadlinensa ja tavoitteensa", Constantin kuvailee. "Koen, että HiQ panostaa paljon tiimien yhteistyön toimimiseen ja kannustaa esimerkiksi yhteiseen ideointiin."

HiQ:n porukka viettää paljon aikaa keskenään myös työajan ulkopuolella, mikä hitsaa ihmisiä yhteen entisestään. Yhteinen tekeminen myös suunnitellaan yhdessä, ja jokaiselle tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa tämän kautta osaltaan työkulttuuriin. "On kulttuuritoimintaa, urheilutoimintaa. Jos joku porukka haluaa kokeilla vaikka melomista, niin firma tukee sitä."

"Meillä on täällä hyvin joustavat ja vapaat työajat ja -paikat", Janne sanoo, ja lisää samaan hengenvetoon: "Tämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että pitäisi olla koko ajan duunissa. Vapaa-aika on erittäin tärkeää eikä täällä kannusteta ylitöihin, vaan nimenomaan normaalien työaikojen rajoissa pysymiseen." 

HiQ on myös hyvin perheystävällinen työpaikka, mitä varsinkin kokeneemmat ammattilaiset arvostavat. "Tarjoamme paljon etuja perheellisille, jos lapsi esimerkiksi sairastaa, niin kotiin on mahdollista saada lastenhoitaja." 

Espoon Otaniemessä sijaitsevalle toimistolle on helppo kulkea myös omalla autolla, mikä helpottaa monen perheellisen elämää entisestään.

HiQ:laisia yhdistää ennen kaikkea oma mielenkiinto alaa kohtaan ja halu oppia uutta ja kehittää omaa ammattitaitoaan.

Organisaation rakenne on pyritty tarkoituksella pitämään matalana, ja osaamisen laajentamisen myötä voi halutessaan myös vaihtaa työtehtäviä. Moni fronttidevaaja on esimerkiksi siirtynyt designin puolelle, jossa front-end -osaamisesta on paljon hyötyä.

"Täällä oppii uutta ihan päivittäin. Tapaa uusia asiakkaita, mieleen tulee uusia ideoita ja ajatuksia, joita jalostaessa oppii lisää", Constantin kertoo.

"Tarjoamme paljon mahdollisuuksia ammattitaidon kasvattamiseen, olit sitten urasi alussa tai kokeneempi konkari. Päivittäinen tekeminen on mobiili-, web- ja digitalisaatiopuolella, ja saa nähdä mihin tämä AR, VR ja koneälyn sekä koneoppimisen puoli lähtevät kehittymään", Janne väläyttää tulevaisuutta. 

Tutustu lisää
Blogeja työstä ja arjestamme
Integraatiokehittäjän työ HiQ:lla
Mitä integraatiokehittäjä tekee HiQlla? Kysyimme integraatiokehittäjiltämme mitä työ vaatii ja kenelle se sopii. Tutustu blogistamme lisää.
Sovelluskehittäjänä HiQ:lla
Oletko miettinyt, millaista on työskennellä HiQ:lla kehittäjänä? Tutustu blogista lisää arkeen.
Junior integraatiokehittäjämme urapolku
Tutustu Junior-Frendziemme uratarinaan ja lue, mikä hänen mielestään on parasta HiQ:ssa ja Frendsissä.
Palvelupäällikkönä HiQ:lla
Mitä kaikkea palvelupäällikön työ pitää sisällään ja mikä työssä on parasta? Me kysyimme, palvelupäällikkömme kertoivat.
Test Managerin rooli HiQ:lla
Mitä Test Managerin työhön kuuluu? Kysyimme kokeneelta testipäälliköltämme hänen arjestaan. Tutustu blogista rooliin lisää.
Työskentely Frends -integraatioyksikössä
Henkilöstökyselyissämme tekijämme toistuvasti kehuvat työtovereiden lisäksi työtehtäviä. Asiakkuudet ja projektit koetaan kiinnostaviksi ja hyödyllisiksi.
FAQ Frends integraatioyksikkö - Usein kysyttyjä kysymyksiä
Tästä blogista löydät vastauksia kysymyksiin, jotka askarruttavat monien hakijoidemme mieltä.
Esittelyssä Frends Operations -tiimi
Haluaisitko kurkata, millaista on Frends Operations -tiimin arki ja mitä kaikkea tiimissä pääsee tekemään? Tutustu blogista lisää.
Tällaista on arki integraatioyksikön konsulttitiimeissä
Yksi tärkeimmistä viihtyvyyden syistä ovat mielenkiintoiset työtehtävät. "Integraatioissa rajapinnat ja teknologiat kehittyvät jatkuvasti eli koko ajan saa tutkia uutta.”
Onnellisten integraatiokonsulttien koti
HiQ:n integraatioyksikkö koostuu yli 70 konsultista. Tutustu mikä on HiQ:n konsulttitiimien hyvän hengen ”salaisuus”.
Kuinka yhdistää työ ja kilpaurheilu?
HiQn Sales Manager Stefan Sirkiä kertoo, kuinka hän on onnistunut yhdistämään kilpaurheilun ja työelämän.
Arctic Challenge Levi esteratakilpailu
Liikunta näyttelee merkittävää osaa HiQ:n arjessa ja se näkyy mm. Hikulin eli HiQ:n kultuuri- ja liikuntakerhon järjestäminä lajikokeiluina ja muina tapahtumina.
Contact

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Elina Salo
Rekrytointi, Frendselina.salo@hiq.fi+358 45 677 4160