HiQ

Ekologisin ja 6 muuta iOS 13 uutuutta

Mikä iOS 13 muutoksista todennäköisimmin kaataa vanhoja sovelluksia? Entä mikä eniten kilpailijoita jäljessä tullut ominaisuus julkaistaan?

Apple Worldwide Developers Conference

Applen toisessa vuoden merkittävimmistä tapahtumista (WWDC) tuli paljon merkittäviä muutoksia, mutta entä ne mielenkiintoiset, mutta eivät niin merkittävät? Tässä katsaus niihin.

Jos haluat lukea merkittävimmistä muutoksista, lue edellinen osa täältä.

Tim Cook - Apple WWDC 2019
Tim Cook - Apple WWDC 2019
Tim Cook - Apple WWDC 2019
Tim Cook - Apple WWDC 2019

Eniten vanhojen sovelluksien kaatumisia aiheuttava: App location permissions, eli se uusi asetus, joka antaa mahdollisuuden sijaintiluvan antamiseksi ”aina” ja ”vain sovellusta käytettäessä” lisäksi myös ”vain kerran”. Tämä muutos tulee aiheuttamaan ongelmia merkittävälle määrälle sovelluksia. Toiset sovellukset tulevat päivityksen jälkeen kaatumaan, kun kolmannen arvon käsittelyyn ei ole kooditasolla varauduttu. Joillekin tämä tulee vaatimaan myös osittaista uudelleensuunnittelua, kun lupa käyttää sijaintia pitää perustella käyttäjälle joka kerta tapauskohtaisesti uudelleen.

Innovatiivisin: Löydä puhelimeni toimii, vaikka laite ei olisi yhteydessä verkkoon, haistelemalla sen Bluetooth-sormenjäljen muiden lähellä olevien iOS laitteiden toimesta. Tämä kuulostaa pelottavalta, mutta Apple lupaa, että kaikki liikenne on salattua, eikä sivullisten sijainnit tai identiteetit paljastu prosessissa.

Kilpailijoita jäljessä, mutta vihdoin täällä: Vuonna 2010 Androidille julkaistiin myöhemmin erittäin suosituksi noussut sovellus nimeltä SwiftKey. Sovellus saapui iOS:lle 2014. Heti perään syksyllä 2019 Apple tuo vastaavan ominaisuuden iOS:n vakiona nimellä Swipe to type. Androidilla ominaisuus on ollut vakiona mm. eri puhelinvalmistajien toimesta jo vuosikausia.

Sosiaalisin: Mukana oli iso joukko sosiaalisia, yhdessä muiden kanssa käytettäviä ominaisuuksia, kuten kaksien AirPodien yhdistäminen yhteen laitteeseen. Sosiaalisesti merkittävin mielestäni on kuitenkin mahdollisuus jakaa arvioitu saapumisaika Apple Mapsissa (Share ETA). Muutenkin Apple haastaa nyt voimakkaasti karttansa yllättäen viime kesänä ylihinnoitelleen Googlen ja saattaa olla jopa merkittävä vaihtoehto tämän päivityksen jälkeen. Luvassa on mm. Applen oma streetview-tyyppinen karttaominaisuus.

Tietoturvallisin: Jos ohitetaan jo useampaan kertaan mainittu Sign in with Apple, iOS esitteli turvallisuusominaisuuksia samalla mitalla kuin Android Q:kin. Yhtenä mielenkiintoisimmista, lupaus, että uusi helppokäyttö-ääniohjaus (Voice ControlI) prosessoidaan kokonaan pelkästään laitteessa.

Kehittäjiä eniten harmittava: iOS 13 tulee piilottamaan release notet niin syvälle AppStoren syövereihin, että kukaan ei törmää niihin edes sattumalta. Ei hätää, viestit ovat kuitenkin edelleen siellä niille, jotka niistä nauttivat.

Ympäristölle merkittävin: Mitä pienempiä esimerkiksi sovellukset ja niiden päivitykset ovat kooltaan, sitä vähemmän energiaa niiden lataaminen kuluttaa. iOS 13 varten sovellukset tullaan paketoimaan uudella tavalla, jonka Apple ilmoittaa pienentävän sovellusten kokoa noin 50 % ja päivitysten jopa 60 %. Skaalattaessa tämä kaikkiin iOS käyttäjiin ja laitteisiin maailmassa, on ympäristövaikutus selkeä. Tämän lisäksi uusi optimoitu akun lataustapa vähentää akun kulutusta oppimalla käyttäytymismalleja, hidastaen latausta loppuvaiheessa (80 % jälkeen) ja vähentäen sen kautta aikaa, kun puhelin on täyteen ladattuna.

Tässä lyhyt katsaus mielenkiintoisimpiin uutuuksiin, joita uusi iOS siis pursuaa. Jos organisaatiossasi on mobiilisovellus ja olet huolissasi sen yhteensopivuudesta iOS 13 kanssa, ota yhteyttä ja kartoitetaan tilanne.

Jos haluat lukea merkittävimmistä muutoksista, lue edellinen osa täältä.

Jos haluat nähdä muutkin uudet ominaisuudet, täydellinen lista muutoksista löytyy täältä.

Jonas Pomoell
Jatkuvat ja digitaaliset asiointipalvelutJonaksella on yli 10 vuoden kokemus mobiili- ja ohjelmistokehityksestä.jonas.pomoell@hiq.fi
Tutustu lisää
Asiantuntijamme kirjoittavat
API-arkkitehtuuri organisaation integraatioarkkitehtuurina
Moderneilla API-rajapinnoilla toteutettu SOA-arkkitehtuuri on hyvä vaihtoehto organisaation integraatioarkkitehtuuriksi.
Varastonhallinta integraatioiden avulla – kuinka tehdä siitä helppoa ja tehokasta
Reaaliaikainen ja virheetön varastonhallinta on avainasemassa sähköisessä kaupankäynnissä, kun tähdätään myynnin kasvuun ja hyvään asiakaskokemukseen.
Kuinka kääntää verkkokauppa-alustasi kuudelle kielelle päivässä
Internet on niin valtava ja täynnä erilaisia palveluita, että voit helposti laajentaa ja lokalisoida liiketoimintasi mihin tahansa maahan aamukahvia nauttiessasi.
Taittuvanäyttöisten puhelimien paluu
HiQ:n Senior Software Tester, Tuomas, analysoi taittuvanäyttöisten puhelimien käytettävyyshaasteita.
Miksi integraatioprojektit epäonnistuvat?
Integraatioprojekteilla on huono maine ylittyvine työmääräarvioineen ja pettävine aikatauluineen. Miksi integraatioprojektien läpivienti on usein niin hankalaa?
Miksi integraatioalustan käyttö on usein parempi vaihtoehto kuin koodaus (englanniksi)
Developers that actively work with integrations and FRENDS share their peer-to-peer opinions and experiences.
Älykäs prosessiautomaatio ja hyperautomaatio
Mitä on liiketoimintaprosessien automaatio? Ja mitä lisäarvoa robotiikka ja tekoäly voivat siihen tuoda?
Azure Logic Apps ja frends: eroja orkestroinnissa
Miten kaksi eri integraatioalustaa lähestyy orkestrointia ja kuinka tämä mahdollisesti vaikuttaa toteutuksiin.
Sähköisten asiointikanavien kehityskumppanina eräälle Pohjoismaiden suurimmista TV-yhtiöistä
HiQ:n ja Telian kumppanuuden avulla Telia voi palvella asiakkaitaan entistä paremmin ja asiakaslähtöisemmin
Integraatiot - Hot Or Not?
Ovatko integraatiot, apit ja prosessien automaatio hottia kehittäjän näkökulmasta? Lue Minttu Mustosen kirjoitus aiheesta.
Voiko koodauksella vaikuttaa ilmastonmuutokseen?
Mikä merkitys laadukkaalla koodilla on sen aiheuttamaan ilmastovaikutukseen? Onko sillä merkitystä edes miljardiluokan käyttäjämäärissä?
Livepiirtäjänä virtuaalitapahtumassa
HiQ:lla pääsee asiakastöiden ohella toteuttamaan omia intohimojaan ja siten näyttämään osaamistaan myös yllättävissä tilanteissa.
Konsultit vai DIY, mä otan molemmat
Ydintoimintoihin keskittyminen on houkuttelevaa ja usein järkevää. Liika keskittyminen voi kuitenkin tehdä sokeaksi isolle kuvalle ja jopa vaarantaa ydintoiminnot.
Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan

Jonas Pomoell
Jatkuvat ja digitaaliset asiointipalvelutjonas.pomoell@hiq.fi+358 45 6700 620