HiQ

Junior kehittäjämme Riina-Alisa

Meille on tärkeää, että saamme tarjota urapolkuja uraansa aloitteleville kehittäjille ja kasvattaa näin alalle uusia osaajia. Tutustu Riina-Alisan tarinaan.

Meille on tärkeää, että saamme tarjota mielenkiintoisia urapolkuja uraansa aloitteleville junior-kehittäjille ja kasvattaa näin alalle uusia osaajia. Integraatiokehittäjänä työskentelevän Riina-Alisan tie johti HiQ:lle alun perin harjoittelun ja kesätöiden kautta.

Miten urasi HiQ:lla sai alkunsa?

Aloitin matkani HiQ:lla junior-integraatiokehittäjänä. Olin opiskelujen kannalta siinä tilanteessa, että kaipasin jo oman alan töitä opiskelujen ohelle. Kumpulan kampuksella järjestettiin rekrytapahtuma Kumpulan potentiaali, jossa myös HiQ & Frends oli mukana. Kävin heidän pisteellänsä tutustumassa, ja koska minulle jäi erittäin hyvä kuva firmasta, päädyin laittamaan työhakemuksen. Hakemus poiki kutsun työhaastatteluun sekä harjoittelu- ja kesätyöpaikan.

Harjoittelun ja kesätöiden jälkeen halusin jatkaa talossa, sillä integraatiokehittäminen tuntui mielekkäältä ja viihdyin myös todella hyvin tiimissäni. Sain vakituisen työpaikan ja mahdollisuuden kehittyä integraatio-osaajana lisää.

Ennen töiden aloittamista en tiennyt integraatioista juuri mitään, joten kaikki niihin liittyvä on tullut opittua työtä tekemällä.

Mitä työtehtäviisi kuuluu nykyään?

Tällä hetkellä työskentelen Energia-tiimissä, joka nimensä mukaisesti toteuttaa integraatioita energia-alan toimijoille. Työtehtäviini kuuluu erilaisten prosessien/rajapintojen toteuttamista omalla integraatioalustallamme Frendsillä, sekä niiden testaamista ja dokumentointia.

Roolini projekteissa on pääasiassa kehittäjä, mutta välillä pääsen myös hieman suunnittelemaan toteutettavia prosesseja/rajapintoja ennen kuin alan varsinaisesti toteuttamaan niitä.

Olen päässyt vähän päälle vuoden aikana tekemään jo todella monenlaisia asioita: simppeleitä automatisoituja tiedostonsiirtoja; kokonaisia uusia rajapintoja; datan hakemista, muokkausta ja vientiä toiseen järjestelmään ja edellä kuvattuja isompia integraatiokokonaisuuksia. Aika ajoin on tullut myös vastaan asiakkaiden havaitsemia bugeja, joita olen selvitellyt ja korjannut.

Mitä työkaluja käytät työssäsi?

Pääasiallinen työkalu, jota käytän on oma, low-code integraatioalustamme Frends. Siinä on graafinen nettikäyttöliittymä, jolla voi orkestroida erilaisia prosesseja ja suunnitella sekä toteuttaa, miten tieto liikkuu paikasta toiseen. Frends pohjautuu C#:iin, joten ohjelmointiajattelu tukee työtä.

Muita käyttämiäni työkaluja ovat muun muassa Visual Studio (koodin testaaminen), Postman (HTTP-kutsujen testaaminen), Jira (tiketit) ja Confluence (dokumentaatio). Tärkeimmät teknologiat ovat C#, JSON, XML, SQL ja XSLT.

Mitä olet oppinut työssäsi?

Ihan valtavasti kaikkea! Osa työssäni tarvittavista teknologioista, kuten esim. C# ja XSLT, eivät olleet minulle ennestään lainkaan tuttuja, joten ne olen oppinut töissä. Kaikki tietoliikenteeseen liittyvä tieto on syventynyt hurjasti verrattuna siihen, kuinka paljon tiesin ennen töiden aloittamista. Perustyökalut kuten Confluence ja Jira ovat tulleet hyvin tutuiksi, ja pilviympäristöt eivät tunnu enää niin mysteerisiltä.

Koska tämä on ensimmäinen varsinainen työpaikkani, on töissä tullut tietenkin opittua kaikenlaista mitä töihin ylipäätänsä liittyy: asiakkaat ovat tavallisia ihmisiä siinä missä kaikki muutkin eikä heidän kanssaan kommunikointia tarvitse jännittää. Maailma ei myöskään kaadu, vaikka tekisikin jonkin virheen ja aina kannattaa ja saa kysyä, jos on epäselvää.

Parasta HiQ:lla?

Ehdottomasti parasta on se, kuinka joustavia firmassa ollaan työajan ja etätöiden suhteen. Koska työaika on liukuva, voi työpäivän aikana käydä esim. asioilla, mikä helpottaa elämää huomattavasti, kun kaikkea työn ulkopuolista ei tarvitse hoitaa iltaviiden ja aamukahdeksan välillä. Korona-aika on osoittanut sen, kuinka kaikkialla ei olla niin joustavia etätöiden suhteen, mutta meillä tämä ei ole ollut mikään ongelma. Päädyin itse jopa viime syksynä muuttamaan huomattavasti kauemmas Espoosta, jossa toimistomme sijaitsee, koska tiesin, että siitä ei tule ongelmaa, etten ole joka päivä toimistolla. Tästä olen ollut todella kiitollinen.

Meillä on myös ihanan rento ilmapiiri! Ensimmäinen työpäivä jännitti luonnollisesti todella paljon, mutta käytännössä heti kun pääsin toimistolle sisään, jännitys hävisi, koska aistin, että täällä on hyvä porukka - täällä ei tuomita ketään ja töitä tehdään hyvällä fiiliksellä. Tämä tunne on säilynyt edelleen.

Riina-Alisan vinkit työn ja opiskelun yhteensovittamiseen

  • Erottele työ ja opiskelu toisistaan, koska ne ovat luonteeltaan loppujen lopuksi todella erilaisia.

  • Itseäni on auttanut töiden/opintojen ja muun elämän tasapainottamisessa päivän jakaminen ajallisesti kolmeen kahdeksan tunnin palaan: kahdeksan tuntia töitä/opintoja, kahdeksan tuntia vapaa-aikaa, ja kahdeksan tuntia unta. Ainakin itselleni tämä jako on tuntunut todella toimivalta, enkä ole kokenut itseäni liian rasittuneeksi töiden tai opintojen suhteen.

  • Tiivistettynä: samana päivänä ei opiskella ja tehdä töitä, eikä opiskeluja tai töitä tehdä päivässä kahdeksaa tuntia enempää.

Contact

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Elina Salo
Rekrytointi, Frendselina.salo@hiq.fi+358 45 677 4160