Reittiopas AI-vallankumoukseen – strateginen kulma generatiiviseen tekoälyyn

Generatiivinen tekoäly (GenAI) lupaa mullistaa tavat, joilla työskentelemme, luomme ja innovoimme. Kurkista hurjan hypen taakse ja ota tekoäly strategiseen käyttöön.

Yritysmaailmassa ei syyttä puhuta generatiivisesta tekoälystä (GenAI), sillä se lupaa mullistaa työteon, luomisen ja innovoinnin tavat. Kuten kaikki paradigman muutokset, tämäkin tuo mukanaan haasteita.

HiQ seuraa tarkkaan GenAI:n kehitystä. Taannoin HBR IdeaCast -podcastissa Tom Stackpole, Juan Martinez ja vieraana ollut Ethan Mollick (Wharton School) käsittelivät mielenkiintoisia näkökulmia. Nostimme tähän muutamia jakson kohokohtia ja Shahin Atain, HiQ Ruotsin Head of AI, kommentteja.

GenAI:n nykytila – karttaamatonta aluetta

Yksi GenAI-teknologian merkittävimmistä ominaisuuksista on sen uutuus. Kuten Ethan Mollick Wharton Schoolista toteaa: "Kukaan ei tiedä mitään." GenAI:n käyttöönottoon ei ole ohjekirjaa tai toimintasuunnitelmaa. Vaikka epävarmuus voi jännittää, se on myös ennennäkemätön mahdollisuus innovaatioille ja kasvulle.

"Vakiintuneiden parhaiden käytäntöjen puuttuminen tarkoittaa, että yrityksillä on edessään muutosmahdollisuuksia ja useita polkuja, jotka voivat muokata toimialojen tulevaisuutta jos he ottavat GenAI:n käyttöön strategisesti. Merkittävien kilpailuetujen saavuttaminen edellyttää kuitenkin luovuutta ja kokeilua", sanoo Shahin Atai, HiQ Ruotsin tekoälyjohtaja.

Hiljainen vallankumous – GenAI työpaikalla

Generatiivinen tekoäly on jo otettu käyttöön monissa organisaatioissa, usein huomaamattomasti. Organisaation eri tasoilla kokeillaan työkaluja, kuten ChatGPT, ja tunnistetaan niiden tarjoamia välittömiä tehokkuushyötyjä. Ruohonjuuritasolta kuitenkin puuttuu usein strateginen suunta ja koko organisaation laajuinen tuki.

Vastaavien yksittäisten ponnisteluiden tuominen julki on haastavaa, mutta se kasvattaa yhteisen oppimisen ja innovoinnin kulttuuria. Kun ylimmän johdonkin kiinnostus AI-aloitteiden konkreettiseen tuottoon kasvaa, muutos ja GenAI:n käyttöönotto edellyttää rakenteellisempaa, organisaation laajuista lähestymistapaa.

Tiimipeliä – yhteistyö yli organisaatiorajojen

Generatiivisen tekoälyn onnistunut käyttöönotto on tiimityötä. Vaikka insinööriosaaminen on tärkeää, GenAI:n todellinen potentiaali voidaan hyödyntää vain organisaatiorajat ylittävän vuoropuhelun ja yhteistyön avulla. Jokaisella osastolla markkinoinnista asiakaspalveluun on ainutlaatuinen näkemys siitä, kuinka GenAI voisi muuttaa heidän työtään.

Yhteistyön helpottamiseksi on tärkeää luoda selkeät tekoälysäännöt tai periaatteet, jotka ohjaavat organisaation GenAI-strategiaa. Näiden periaatteiden tulisi käsitellä keskeisiä kysymyksiä, kuten:

1. Mitkä aiemmin arvokkaat toiminnot ovat nyt vanhentuneita GenAI:n myötä?

2. Mitkä uudet, aiemmin mahdottomat tehtävät GenAI mahdollistaa?

3. Kuinka GenAI voi auttaa nousemaan korkeammille markkinoille tai tarjoamaan parannettuja palveluja?

4. Voiko GenAI mahdollistaa tarjonnan demokratisoinnin tai uusien markkinasegmenttien saavuttamisen?

5. Mikä rooli GenAI:lla pitäisi olla työvoimassa (AI työntekijänä, AI valvojana)?

6. Kuinka varmistaa GenAI:n turvallinen ja suojattu käyttö organisaatiossa?

Kun sidosryhmät sitouttaa näihin keskusteluihin organisaation laajuisesti, on mahdollista kehittää kattava ja vivahteikas GenAI-strategia, joka vastaa yrityksen ainutlaatuisiin tarpeisiin ja mahdollisuuksiin.

On myös tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten hybriditiimiä rakennetaan. Kuten HBR:n teknologiaosaston vanhempi toimittaja Juan Martinez toteaa:

"Kun lisäät AI:n tiimiin, tiimin sosiaalisuus voi heiketä. Tiimin jäsenet ovat vähemmän motivoituneita, tuntevat vähemmän luottamusta ja näkevät vähemmän vaivaa työn eteen. Eli jos aiot lisätä tekoälyn tiimiisi, pidä tämä todellinen haittapuoli mielessä.”

Valmistautuminen GenAI:n käyttöön – matkaa hypeä pidemmälle

Vaikka GenAI:n potentiaali innostaa, sen omaksumiseen on tärkeää suhtautua realistisesti. Kaikkien tulisi esimerkiksi arvioida oman yrityksen tekoälyvalmius. Arvioissa mitataan kriittisiä tekijöitä, kuten:

  • Tietojen hallinta ja johtaminen

  • Tekninen osaaminen ja työvoiman kyvyt

  • Käytännöt ja käyttöoikeuksien hallinta

  • Turvallisuus ja kyberturvallisuus

  • Pilvi- ja paikallisstrategiat

"Organisaation vahvuuksien ja heikkouksien ymmärtäminen näillä alueilla on olennainen osa onnistunutta GenAI:n käyttöönottoa. Siten ennakoidaan mahdollisia esteitä ja luodaan vahva perusta AI-aloitteille", sanoo Shahin Atai.

Inhimillinen elementti – GenAI yhteistyökumppanina, ei korvaajana

Yksi sitkeimmistä väärinkäsityksistä on, että generatiivinen tekoäly korvaa ihmistyöntekijät. HiQ uskoo, että GenAI korvaa tehtäviä, ei ihmisiä. Se ottaa haltuunsa toistuvat, aikaa vievät tehtävät, joita ihmiset usein pitävät tylsinä tai epämieluisina.

Muutos antaa työntekijöille mahdollisuuden keskittyä korkeamman lisäarvon tehtäviin, jotka vaativat luovuutta, tunneälyä ja strategista ajattelua. Näkemällä GenAI:n yhteistyökumppanina kilpailijan sijaan, yritykset voivat samanaikaisesti parantaa työvoimansa kyvykkyyttä ja työtyytyväisyyttä.

Tulevaisuuden näkymät – AI-tuottojen vuosi

Tulevana vuonna painopiste siirtyy AI-kokeiluista konkreettisiin tuloksiin, ja johtoryhmät etsivät selvää näyttöä AI:n vaikutuksesta tulokseen. Tämä tuottovaatimus ohjaa strategisempia ja harkitumpia lähestymistapoja GenAI:n omaksumiseen.

Muutokseen valmistautuminen tarkoittaa, että yritysten tulisi aloittaa perustan luominen jo nyt. Siihen sisältyy esimerkiksi:

1. Avoimen keskustelukulttuurin edistäminen tekoälyn käytöstä ja mahdollisuuksista

2. Selkeiden tekoälyperiaatteiden ja -ohjeiden kehittäminen

3. Investointi tekoälyosaamiseen/koulutukseen organisaation laajuisesti

4. Yrityksen toimialalle ja liiketoimintamallille erityisten korkean vaikuttavuuden käyttötapausten tunnistaminen

5. Monitoiminnallisten tiimien rakentaminen AI-aloitteiden ajamiseen

HiQ on sitoutunut auttamaan yrityksiä navigoimaan tässä jännittävässä mutta monimutkaisessa ympäristössä. Tarjoamme ohjausta, työkaluja ja asiantuntemusta, jotka auttavat muuttamaan GAI:n lupaukset konkreettiseksi liiketoiminnan arvoksi.

Mielipide & näkemys

Mielipide & näkemys

AI-ajatuksia, osa 2
Onko datasi koskematon kultakaivos? Näin tekoälytrendit muuttavat tulevaisuuden liiketoimintaa
Atlassian
HiQ rakentaa Suomen kovinta Atlassian-tiimiä haastamaan markkinajohtajia ja laajentamaan palveluvalikoimaa
Ketterä kehittäminen
Ketterä kehittäminen tuo kustannustehokkuutta julkishallinnon digitaalistumiseen
Digitalisointi
Painetta julkisten digipalveluiden muutosvauhdissa – miten pysyä mukana? Kaksi esimerkkiä onnistumisesta
Yhteys

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä