HiQ

Voiko koodauksella vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Mikä merkitys laadukkaalla koodilla on sen aiheuttamaan ilmastovaikutukseen? Onko sillä merkitystä edes miljardiluokan käyttäjämäärissä?

Ilmastonmuutoksesta ja koodauksesta

Se mistä voidaan olla varmoja, on että iPhonet ja muut älypuhelimet käyttävät energiaa. Sitä kuluu monen muun prosessin lisäksi mm. tiedostojen, kuten sovellusten ja päivitysten, lataamiseen. Entä, jos ladattavaa olisi vähemmän, mikä sen vaikutus olisi?

Tämä kysymys alkoi askarruttaa, kun kesäkuussa 2019 Apple ilmoitti iOS 13 mukana tulevan uuden paketointijärjestelmän, joka pienentää appien kokoa noin 50 % ja päivitysten jopa 60 %. Jos sovelluksen lataamisella on energiakustannus, tämän kertaluokan muutos 1,8 miljoonan sovelluksen sovelluskaupassa täytyy olla merkityksellinen.

Datan lataamisen energiakulutus riippuu monista tekijöistä, kuten laitteesta, viestintäteknologiasta ja jopa verkon nopeudesta. Vuonna 2017 amerikkalainen tutkimusryhmä päätyi vuoden 2015 pohjalukuun 0,06 kWh/Gt. Nyt luku saattaa jo olla merkittävästi pienempi, sillä energiatehokkuus on parantunut viime vuosina merkittävää vauhtia. Esimerkiksi vain kolmen vuoden takaisesta, vuodesta 2012, luku on pienentynyt puoleen. [1]

Käytännössä esimerkiksi Facebookin kirjoitushetken sovellusversio (226.0) on yksinään kooltaan 247 Mt, eli 0,2473 Gt. Facebookin sovelluksen kertalatauksen energiakulutus olisi näin 0,015 kWh. Hiilidioksidimääränä tämä tarkoittaa, EU:n keskimääräisen sähköntuotannon hiili-intensiteetin [2] perusteella, noin 6,6 g CO2-päästöjä. Tämä voisi vastata esim. 0,12 dl paikallisesti tuotetun oluen hiilijalanjälkeä [3]. Vaikka tästä 6,6 grammasta saataisiin puolet säästettyä, ei siitä kostuisi kukaan.

Laskennan perusteet:

Datan lataamisen energiakulutus                                0,06               kWh/Gt         [1]

Energiatuotannon hiili-intensiteetti                              443                gCO2/kWh    [2]

Jos kuitenkin oletetaan, että jokaiseen noin 925 000 000 iPhoneen ladataan Facebook, uusi paketointimalli tarkoittaa, että puolet 114 petatavun (tuhatta teratavua tai miljoonaa gigatavua) latausmäärästä säästetään. Tällöin säästö tarkoittaa hieman yli 3 000 tonnia CO2:sta, joka on suhteellisesti yli 300 suomalaisen [4] tai noin 1 700 intialaisen koko vuoden hiilijalanjälki [5].

Useimmilla meistä on Facebookin lisäksi kuitenkin muitakin sovelluksia ladattuna puhelimessamme. Kun ei puhuta käytettyjen vaan ladattujen sovellusten määrästä, AppAnnien [6] mukaan määrä on keskimäärin jopa 80 sovellusta laitetta kohden. Täten keskimääräisen iOS sovelluksen koon ollessa 38 Mt [7], tulokseksi saadaan häkellyttävä 1 400 petatavun lataussäästö, eli 37 000 CO2-tonnin ilmastosäästö. Näin pieni kehitys paketointiprosessissa saikin aikaan muutoksen, joka vastaa jo 0,067 % koko Suomen vuoden hiilijalanjäljestä.

Maailman mittakaavan 42 gigatonnin kokonaispäästöissä [4] tämä muutos on mitätön, alle 0,00009 %. Sovellusten lataaminen ja päivittäminen on kuitenkin jatkuvaa, toistuvaa ja päivittäistä toimintaa, jonka vaikutus kertautuu. Samalla tämä osoittaa, että koodaamalla voi vaikuttaa. Laadukkaalla ja tehokkaalla sovelluskoodilla on merkitystä myös ilmaston näkökulmasta. Eikä pelkästään latauskoon optimoinnilla - todennäköisesti energiavaikutukseltaan suosikkisovelluksen käyttötehokkuuden merkitys on ihan eri luokkaa.

Tutustu lisää
Asiantuntijamme kirjoittavat
API-arkkitehtuuri organisaation integraatioarkkitehtuurina
Moderneilla API-rajapinnoilla toteutettu SOA-arkkitehtuuri on hyvä vaihtoehto organisaation integraatioarkkitehtuuriksi.
Varastonhallinta integraatioiden avulla – kuinka tehdä siitä helppoa ja tehokasta
Reaaliaikainen ja virheetön varastonhallinta on avainasemassa sähköisessä kaupankäynnissä, kun tähdätään myynnin kasvuun ja hyvään asiakaskokemukseen.
Kuinka kääntää verkkokauppa-alustasi kuudelle kielelle päivässä
Internet on niin valtava ja täynnä erilaisia palveluita, että voit helposti laajentaa ja lokalisoida liiketoimintasi mihin tahansa maahan aamukahvia nauttiessasi.
Taittuvanäyttöisten puhelimien paluu
HiQ:n Senior Software Tester, Tuomas, analysoi taittuvanäyttöisten puhelimien käytettävyyshaasteita.
Miksi integraatioprojektit epäonnistuvat?
Integraatioprojekteilla on huono maine ylittyvine työmääräarvioineen ja pettävine aikatauluineen. Miksi integraatioprojektien läpivienti on usein niin hankalaa?
Miksi integraatioalustan käyttö on usein parempi vaihtoehto kuin koodaus (englanniksi)
Developers that actively work with integrations and FRENDS share their peer-to-peer opinions and experiences.
Älykäs prosessiautomaatio ja hyperautomaatio
Mitä on liiketoimintaprosessien automaatio? Ja mitä lisäarvoa robotiikka ja tekoäly voivat siihen tuoda?
Azure Logic Apps ja frends: eroja orkestroinnissa
Miten kaksi eri integraatioalustaa lähestyy orkestrointia ja kuinka tämä mahdollisesti vaikuttaa toteutuksiin.
Sähköisten asiointikanavien kehityskumppanina eräälle Pohjoismaiden suurimmista TV-yhtiöistä
HiQ:n ja Telian kumppanuuden avulla Telia voi palvella asiakkaitaan entistä paremmin ja asiakaslähtöisemmin
Integraatiot - Hot Or Not?
Ovatko integraatiot, apit ja prosessien automaatio hottia kehittäjän näkökulmasta? Lue Minttu Mustosen kirjoitus aiheesta.
Livepiirtäjänä virtuaalitapahtumassa
HiQ:lla pääsee asiakastöiden ohella toteuttamaan omia intohimojaan ja siten näyttämään osaamistaan myös yllättävissä tilanteissa.
Ekologisin ja 6 muuta iOS 13 uutuutta
Mikä iOS 13 muutoksista todennäköisimmin kaataa vanhoja sovelluksia? Entä mikä eniten kilpailijoita jäljessä tullut ominaisuus julkaistaan?
Konsultit vai DIY, mä otan molemmat
Ydintoimintoihin keskittyminen on houkuttelevaa ja usein järkevää. Liika keskittyminen voi kuitenkin tehdä sokeaksi isolle kuvalle ja jopa vaarantaa ydintoiminnot.
Yhteys

Ota yhteyttä ja kysy lisää