HiQ

A lazy engineer is actually a good engineer (Finnish)

Yksinkertaisuuteen panostaminen auttaa keskittymään oleelliseen

”Laiska insinööri on itse asiassa hyvä insinööri”

HiQ Finland on ohjelmistotalo, jossa panostetaan siihen, että ammattilaiset voisivat käyttää työaikansa mahdollisimman merkitykselliseen tekemiseen vaikkapa excelien pyörittelyn sijaan. Selvitimme, miten tämä tehdään ja miksi niin kokeneiden kuin uraansa aloittelevien kannattaisi kiinnostua HiQ:sta työpaikkana.

Missiona ihmisten elämän yksinkertaistaminen

HiQ:lla Espoossa ja Helsingissä sijaitsevilla toimistoilla tekemisen ytimessä on ihmisten elämän yksinkertaistaminen. Listataanpa ”Simplicity” jopa yrityksen arvona. Mitä tämä tarkoittaa ohjelmistokehittäjän tai designerin työssä?

”Voidaan sanoa, että laiska insinööri on tässä tapauksessa hyvä insinööri: mitä vähemmän jonkin asian eteen joutuu tekemään töitä, sitä paremmin asian saa yleensä tehdyksi”, toteaa HiQ:n tech lead Janne. ”Asiakastyössä tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että tuomme heti alkuvaiheessa esille sitä ajatusta, että asioita kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertaisesti. Tämä tuottaa parempia ratkaisuja ja säästää usein kustannuksiakin”, Janne jatkaa.

Asiakkuuksia ja tämän myötä erilaisia hyvin mielenkiintoisia asiakasprojekteja HiQ:lla on paljon. HiQ:n ammattilaisten käsialaa ovat muun muassa S-mobiilin mobiilitankkausominaisuus, lukuisat Veikkauksen sovellukset sekä HiQ:n oma FRENDS-integraatioalusta.

Helsingin päässä, HiQ:hun kuuluvalla Great Apesilla suunnitellaan niin erilaisia applikaatioita kuin konsolipelien käyttöliittymiä ja uudenlaisia ratkaisuja, kuten interaktiivisia näyteikkunoita. ”On mahdotonta mainita parasta projektia – parasta on projektien erilaisuus”, sanoo Helsingin toimistolla majaa pitävä lead designer Constantin. HiQ ja Great Apes tekevät myös yhteistyötä – yhteistyön tuloksena päivänvalon on nähnyt muun muassa Trafille toteutettu mobiiliajokortin prototyyppi.

Simppeleihin toimintatapohin ja itseohjautuvuuteen pyritään myös tiimien sisällä. "Jos huomaa vaikka pyörittävänsä jotain excelia useamman tunnin viikossa, niin voi miettiä, miten tämän voisi tehdä yksinkertaisemmin, jotta voisi taulukoiden täyttämisen sijaan keskittyä siihen omaan duuniinsa", Janne havainnollistaa.

Itseohjautuva kulttuuri lähtee omasta motivaatiosta, ja sisäinen motivaatio ja sen kehittäminen ovatkin HiQ:lla tärkeässä roolissa.

Jannen ja Constantinin mukaan motivaatio syntyy ennen kaikkea silloin, kun tekijöille annetaan mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja päättää omat työtapansa itse.

"Meille on tärkeää, ettei työ olisi sellaista, että annetaan kasa speksejä kaverille tehtäväksi ja sanotaan ’ensi viikolla pitää olla valmis, ala tekemään’, vaan annetaan jokaiselle mahdollisuus ohjata itse omaa tekemistään", Janne sanoo.

"Täällä on tosi rento kulttuuri, vaikka kaikilla on omat deadlinensa ja tavoitteensa", Constantin kuvailee. "Koen, että HiQ panostaa paljon tiimien yhteistyön toimimiseen ja kannustaa esimerkiksi yhteiseen ideointiin."

HiQ:n porukka viettää paljon aikaa keskenään myös työajan ulkopuolella, mikä hitsaa ihmisiä yhteen entisestään. Yhteinen tekeminen myös suunnitellaan yhdessä, ja jokaiselle tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa tämän kautta osaltaan työkulttuuriin. "On kulttuuritoimintaa, urheilutoimintaa. Jos joku porukka haluaa kokeilla vaikka melomista, niin firma tukee sitä."

"Meillä on täällä hyvin joustavat ja vapaat työajat ja -paikat", Janne sanoo, ja lisää samaan hengenvetoon: "Tämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että pitäisi olla koko ajan duunissa. Vapaa-aika on erittäin tärkeää eikä täällä kannusteta ylitöihin, vaan nimenomaan normaalien työaikojen rajoissa pysymiseen." 

HiQ on myös hyvin perheystävällinen työpaikka, mitä varsinkin kokeneemmat ammattilaiset arvostavat. "Tarjoamme paljon etuja perheellisille, jos lapsi esimerkiksi sairastaa, niin kotiin on mahdollista saada lastenhoitaja." 

Espoon Otaniemessä sijaitsevalle toimistolle on helppo kulkea myös omalla autolla, mikä helpottaa monen perheellisen elämää entisestään.

HiQ:laisia yhdistää ennen kaikkea oma mielenkiinto alaa kohtaan ja halu oppia uutta ja kehittää omaa ammattitaitoaan.

Organisaation rakenne on pyritty tarkoituksella pitämään matalana, ja osaamisen laajentamisen myötä voi halutessaan myös vaihtaa työtehtäviä. Moni fronttidevaaja on esimerkiksi siirtynyt designin puolelle, jossa front-end -osaamisesta on paljon hyötyä.

"Täällä oppii uutta ihan päivittäin. Tapaa uusia asiakkaita, mieleen tulee uusia ideoita ja ajatuksia, joita jalostaessa oppii lisää", Constantin kertoo.

"Tarjoamme paljon mahdollisuuksia ammattitaidon kasvattamiseen, olit sitten urasi alussa tai kokeneempi konkari. Päivittäinen tekeminen on mobiili-, web- ja digitalisaatiopuolella, ja saa nähdä mihin tämä AR, VR ja koneälyn sekä koneoppimisen puoli lähtevät kehittymään", Janne väläyttää tulevaisuutta. 

Find out more
Blogs about our work and life
Integration developer's work at Frends
The work of an integration developer is not as well known. We asked our integration developers what their work involves.
Software Developer role at HiQ (Finnish)
Oletko miettinyt, millaista on työskennellä HiQ:lla kehittäjänä? Kokenut sovelluskehittäjämme Timo kertoo työviikostaan.
Junior-Frendzie career story
Check out our Junior-Frendzie´s career story and read what she thinks is the best thing about HiQ and Frends.
Working as a Service Manager at HiQ
What does a service manager do, and what's best about it? We asked, our service managers told.
Test Manager role in HiQ (Finnish)
Mitä Test Managerin työhön kuuluu? Kysyimme kokeneelta testipäälliköltämme hänen arjestaan. Tutustu blogista rooliin lisää.
How it´s like to work with Frends?
The most valued things in our employee satisfaction surveys are fun colleagues, the intense feeling of togetherness within a non-changing team, and work flexibility.
FAQ - Frequently Asked Questions
In this blog, you will find answers to many common questions that our applicants often ask us.
Explore everyday life in the Frends Operations team
Want to see what an average day working on the Frends Operations team is like and what types of tasks it involves? Read the blog below to find out.
Everyday life in integration unit's consultant teams
One of the main reasons for our integrators' enjoyment are the interesting and suitably challenging tasks they get to do.
Home of happy integration consultants
HiQ's integration unit consists of around 70 consultants. Find out the "secret" of the great spirit of HiQ's consultancy teams.
How to combine work and competitive sports (Finnish)
HiQn Sales Manager Stefan Sirkiä kertoo, kuinka hän on onnistunut yhdistämään kilpaurheilun ja työelämän.
Arctic Challenge (Finnish)
HiQ in Lapland, all athletic and everything. Sports plays a major role in everyday life of sporty HiQers.
Contact

Contact for more information

Elina Salo
Recruitment, Frendselina.salo@hiq.fi+358 45 677 4160