HiQ

A lazy engineer is actually a good engineer (Finnish)

Yksinkertaisuuteen panostaminen auttaa keskittymään oleelliseen

”Laiska insinööri on itse asiassa hyvä insinööri”

HiQ Finland on ohjelmistotalo, jossa panostetaan siihen, että ammattilaiset voisivat käyttää työaikansa mahdollisimman merkitykselliseen tekemiseen vaikkapa excelien pyörittelyn sijaan. Selvitimme, miten tämä tehdään ja miksi niin kokeneiden kuin uraansa aloittelevien kannattaisi kiinnostua HiQ:sta työpaikkana.

Missiona ihmisten elämän yksinkertaistaminen

HiQ:lla Espoossa ja Helsingissä sijaitsevilla toimistoilla tekemisen ytimessä on ihmisten elämän yksinkertaistaminen. Listataanpa ”Simplicity” jopa yrityksen arvona. Mitä tämä tarkoittaa ohjelmistokehittäjän tai designerin työssä?

”Voidaan sanoa, että laiska insinööri on tässä tapauksessa hyvä insinööri: mitä vähemmän jonkin asian eteen joutuu tekemään töitä, sitä paremmin asian saa yleensä tehdyksi”, toteaa viisi vuotta HiQ:n Espoon toimistolla tech leadina viihtynyt Janne Holm. ”Asiakastyössä tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että tuomme heti alkuvaiheessa esille sitä ajatusta, että asioita kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertaisesti. Tämä tuottaa parempia ratkaisuja ja säästää usein kustannuksiakin”, Janne jatkaa.

Experienced Tech Lead Janne Holm has liked working at HiQ for five years already.
Experienced Tech Lead Janne Holm has liked working at HiQ for five years already.
Experienced Tech Lead Janne Holm has liked working at HiQ for five years already.
Experienced Tech Lead Janne Holm has liked working at HiQ for five years already.

Asiakkuuksia ja tämän myötä erilaisia hyvin mielenkiintoisia asiakasprojekteja HiQ:lla on paljon. HiQ:n ammattilaisten käsialaa ovat muun muassa S-mobiilin mobiilitankkausominaisuus, lukuisat Veikkauksen sovellukset sekä HiQ:n oma FRENDS-integraatioalusta.

We are working in wide spectrum in the field of digitalization. There are web development projects, concepting and mobile stuff.

Janne Holm
Tech Lead

Helsingin päässä, HiQ:hun kuuluvalla Great Apesilla suunnitellaan niin erilaisia applikaatioita kuin konsolipelien käyttöliittymiä ja uudenlaisia ratkaisuja, kuten interaktiivisia näyteikkunoita. ”On mahdotonta mainita parasta projektia – parasta on projektien erilaisuus”, sanoo Helsingin toimistolla majaa pitävä lead designer Constantin Freche. HiQ ja Great Apes tekevät myös yhteistyötä – yhteistyön tuloksena päivänvalon on nähnyt muun muassa Trafille toteutettu mobiiliajokortin prototyyppi.

Simppeleihin toimintatapohin ja itseohjautuvuuteen pyritään myös tiimien sisällä. "Jos huomaa vaikka pyörittävänsä jotain excelia useamman tunnin viikossa, niin voi miettiä, miten tämän voisi tehdä yksinkertaisemmin, jotta voisi taulukoiden täyttämisen sijaan keskittyä siihen omaan duuniinsa", Janne havainnollistaa.

Itseohjautuva kulttuuri lähtee omasta motivaatiosta, ja sisäinen motivaatio ja sen kehittäminen ovatkin HiQ:lla tärkeässä roolissa.

Jannen ja Constantinin mukaan motivaatio syntyy ennen kaikkea silloin, kun tekijöille annetaan mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja päättää omat työtapansa itse.

"Meille on tärkeää, ettei työ olisi sellaista, että annetaan kasa speksejä kaverille tehtäväksi ja sanotaan ’ensi viikolla pitää olla valmis, ala tekemään’, vaan annetaan jokaiselle mahdollisuus ohjata itse omaa tekemistään", Janne sanoo.

"Täällä on tosi rento kulttuuri, vaikka kaikilla on omat deadlinensa ja tavoitteensa", Constantin kuvailee. "Koen, että HiQ panostaa paljon tiimien yhteistyön toimimiseen ja kannustaa esimerkiksi yhteiseen ideointiin."

HiQ:n porukka viettää paljon aikaa keskenään myös työajan ulkopuolella, mikä hitsaa ihmisiä yhteen entisestään. Yhteinen tekeminen myös suunnitellaan yhdessä, ja jokaiselle tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa tämän kautta osaltaan työkulttuuriin. "On kulttuuritoimintaa, urheilutoimintaa. Jos joku porukka haluaa kokeilla vaikka melomista, niin firma tukee sitä", Janne kertoo.

Office dog Orvokki in Helsinki office
Office dog Orvokki in Helsinki office
Office dog Orvokki in Helsinki office
Office dog Orvokki in Helsinki office

"Meillä on täällä hyvin joustavat ja vapaat työajat ja -paikat", Janne sanoo, ja lisää samaan hengenvetoon: "Tämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että pitäisi olla koko ajan duunissa. Vapaa-aika on erittäin tärkeää eikä täällä kannusteta ylitöihin, vaan nimenomaan normaalien työaikojen rajoissa pysymiseen." 

HiQ on myös hyvin perheystävällinen työpaikka, mitä varsinkin kokeneemmat ammattilaiset Jannen mukaan arvostavat. "Tarjoamme paljon etuja perheellisille, jos lapsi esimerkiksi sairastaa, niin kotiin on mahdollista saada lastenhoitaja." 

Espoon Otaniemessä sijaitsevalle toimistolle on helppo kulkea myös omalla autolla, mikä helpottaa monen perheellisen elämää entisestään.

HiQ:laisia yhdistää Jannen mukaan ennen kaikkea oma mielenkiinto alaa kohtaan ja halu oppia uutta ja kehittää omaa ammattitaitoaan. Hän itse esimerkiksi vaihtoi HiQ:lle, sillä halusi vaihtelua uralleen ja mahdollisuuden kehittää osaamistaan laajemmin.

"Kokeneemmilla kavereilla on usein haasteena se, että omataan valtavasti osaamista yhdestä näkökulmasta, eikä laajenneta sitä. Itsekin olin aiemmin vain yhden osa-alueen asiantuntija, ja tämä osaaminen olisi ajan myötä vanhentunut, jos en olisi etsinyt uusia haasteita. HiQ:lla tarjotaan mahdollisuus myös osaamisen laajentamiseen, mikä on IT-alan kaltaisella alati muuttuvalla alalla hyvin tärkeää", Janne toteaa.

Organisaation rakenne on pyritty tarkoituksella pitämään matalana, ja osaamisen laajentamisen myötä voi halutessaan myös vaihtaa työtehtäviä. Moni fronttidevaaja on esimerkiksi siirtynyt designin puolelle, jossa front-end -osaamisesta on paljon hyötyä.

"Täällä oppii uutta ihan päivittäin. Tapaa uusia asiakkaita, mieleen tulee uusia ideoita ja ajatuksia, joita jalostaessa oppii lisää", Constantin kertoo.

Työ HiQ:lla sopii haastateltavien mukaan ennen kaikkea ihmiselle, joka hyvin kiinnostunut oman osaamisensa kehittämisestä.

"Tarjoamme paljon mahdollisuuksia ammattitaidon kasvattamiseen, olit sitten urasi alussa tai kokeneempi konkari. Päivittäinen tekeminen on mobiili-, web- ja digitalisaatiopuolella, ja saa nähdä mihin tämä AR, VR ja koneälyn sekä koneoppimisen puoli lähtevät kehittymään", Janne väläyttää tulevaisuutta. 

Find out more
Blogs about our work and life
Service Manager role (Finnish)
Tutustu mitä palvelupäällikön työ pitää sisällään ja mikä työssä on parasta.
Test Manager role in HiQ (Finnish)
Mitä Test Managerin työhön kuuluu? Kysyimme kokeneelta testipäälliköltämme hänen arjestaan. Tutustu blogista rooliin lisää.
Integraatiokehittäjän työ HiQ:lla (Finnish)
Mitä integraatiokehittäjä tekee HiQlla? Kysyimme integraatiokehittäjiltämme mitä työ vaatii ja kenelle se sopii. Tutustu blogistamme lisää.
Service & Software Consult's work at HiQ (Finnish)
Mietitkö mitä Service & Software Consultin työ pitää sisällään ja mitä kaikkea roolissa pääsee tekemään? Tutustu tehtävään lisää blogista.
Software Developer role at HiQ (Finnish)
Oletko miettinyt, millaista on työskennellä HiQ:lla kehittäjänä? Kokenut sovelluskehittäjämme Timo kertoo työviikostaan.
Our Junior Integration Developer Elina Rajala (Finnish)
Elina Rajalan tie johti HiQlle kesätöiden kautta. Kesätyöt poikivat harjoittelupaikan, opinnäytetyön aiheen ja vakituisen työn. Tutustu Elinan tarinaan.
How to combine work and competitive sports (Finnish)
HiQn Sales Manager Stefan Sirkiä kertoo, kuinka hän on onnistunut yhdistämään kilpaurheilun ja työelämän.
How to combine work and rock life?
HiQ Service Manager Janne Kusmin also plays drums in Kalmah and tours around the world with his band.
Everyday life in HiQ's integration teams (Finnish)
HiQ:n integraatiotiimeissä työnteko sujuu hyvällä meiningillä ja tiimikavereista on seuraa vapaa-ajallakin.
Home of happy integration consultants (Finnish)
HiQn integraatioyksikkö koostuu noin 60:stä asiantuntijasta. Tutustu mikä on integraatioyksikkömme hyvän hengen ”salaisuus”.
Contact

Contact for more information