HiQ

Mitä iOS- ja Android-versioita pitäisi tukea?

Tästä löydät päivitetyt suosituksemme tuetuista käyttöjärjestelmäversioista uusille mobiiliprojekteille ja olemassa oleville sovelluksille.

Jokaisen mobiiliprojektin aluksi tulee vastaan kysymys mitä käyttöjärjestelmäversioita sovelluksen pitäisi tukea. Koska vanhojen versioiden tukemiseen liittyy ylläpitokustannus, myös olemassa olevien sovellusten kohdalla on hyvä tätä aika ajoin pohtia. Tässä esittelemme päätökseen vaikuttavia tekijöitä ja annamme markkinatilanteeseen pohjautuvan, ajantasaisen suosituksemme.

Mitä laajempi tuki sitä haastavampaa on kehitys

Mitä laajempi käyttöjärjestelmäversiotuki sovelluksille halutaan, sitä enemmän kompromisseja kehitykselle asetetaan. Vanhempien käyttöjärjestelmien tuki vaatii sitä, että kehittäjät käyttävät vanhempia ja tehottomampia ohjelmointirajapintoja tai vaihtoehtoisesti toteuttavat toiminnot sekä vanhalla että uudella tavalla, aiheuttaen tuplatyötä. Tämän takia oikean käyttöjärjestelmäversion valinta on etenkin tehokkuus ja kustannuskysymys. Toisella puolella vaakakupissa on käyttäjien määrä, joille sovellus on saatavilla. Vaakakuppi pitää saada sopivaan tasapainoon, esim. 80/20.

Uudelle projektille valinta vaatii ennustamista

Kun aloitetaan uutta projektia kannattaa tuetun käyttöjärjestelmäversion valintaa miettiä siitä näkökulmasta, mikä tilanne on oletettavasti projektin valmistuttua, monesti 9-12 kk aloituksen jälkeen. Tällöin voidaan tehdä melko rohkeita oletuksia tuetuista käyttöjärjestelmäversioista, jotta projekti voi hyödyntää parhaita uusia ohjelmistokomponentteja.

Käyttöjärjestelmät päivittyvät eri lailla eri alustoilla

Applen laitteiden käyttäjät ovat tunnettuja nopeasta päivityssyklistään. Yleisesti voidaan sanoa, että suurin osa käyttäjistä on päivittänyt uuteen käyttöjärjestelmäversioon noin 3 kk kuluessa sen julkaisusta. Androidin puolella tilanne on päinvastainen. Google tuo päivitykset ensin omiin laitteisiinsa, jonka jälkeen käyttöjärjestelmäversio tulee ensimmäisen kerran muiden valmistajien kehitettäväksi. Tämä tekee sen, että monille laitteille ei tule koskaan uusinta versiota käyttöön ja niillekin, joille tulee, päivityssykli on 1-2 vuotta. Täten Androidin puolella tuettavien versioiden ”häntä” on merkittävästi pidempi.

Mitä kannattaa tukea tällä hetkellä?

Suositus päivitetty 19.10.2020

Uudet projektit

8.0 (Oreo)

Android

iOS 13

iOS

Uusien sovellusten kanssa kannattaa olla rohkea. Kun kehitys tehdään suoraan moderneilla työkaluilla on se nopeampaa ja tehokkaampaa.

Android versio 8.0 (API 26, vuodelta 2017) kattaa yli 80 % Android-laitteista Suomessa ja se on käytännössä vanhin versio millä varustetun puhelimen voi hankkia uutena kaupasta. Muutos on kuitenkin nopeaa ja hyvin pian olla syytä valita minimiksi 9.0 (API 28), joten rohkeamman kannattaa tehdä päätös jo nyt.

iOS versio 13 kannattaa vähintään valita minimiksi, sillä sen ja sitä uudempien kattavuus on Suomessa jo yli 80 %. Sen yhteydessä tuli useita uudistuksia, kuten SwitfUI, joka tehostaa käyttöliittymien toteutusta. Rohkeampi tai pitempään projektiin valmistautuva valitsee suoraan iOS 14, sillä vuoden kuluttua tilanne on todennäköisesti sen suhteen sama.

Olemassa olevat tuotteet

6.0 (Marshmallow)

tai uudempi Androidille

iOS 11

tai uudempi iOS:lle

Olemassa olevien sovellusten osalta on aina syytä ensimmäiseksi katsoa analytiikkaa. Jos vanhojen käyttöjärjestelmäversioiden käyttäjiä on paljon, ei tukea niille luonnollisesti kannata tiputtaa. Muutaman hassun käyttäjän takia lisävaivaa ei kuitenkaan monesti kannata nähdä vaan suunnitella päivitys, jonka kanssa vanhemmat versiot todennäköisesti toimivat pitempään ja tiedottaa tuen päättymisestä julkaisun yhteydessä.

Androidin osalta ei missään nimessä ole syytä mennä tässä esiteltyjen versioita aikaisempiin. Android 6.0 (API 23, vuodelta 2015) on jo modernimpaa kaartia ja kattaa yli 95 % laitteista Suomessa.

iOS osalta 11 oli merkittävä päivitysversio ja minimin nostaminen vähintään siihen on vahvasti suositeltavaa. Sitä tukemalla kattaa lähes 95 % laitteista Suomessa.

Perustelemme suosituksemme ja pohdimme mielellämme tätä ja muita mobiilikehitykseen liittyviä pulmianne - ota yhteyttä sivun lopusta löytyvällä lomakkeella.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja keskustellaan

Jonas Pomoell
Jatkuvat ja digitaaliset asiointipalvelutjonas.pomoell@hiq.fi+358 45 6700 620