Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen nousee työntekijöiden arvoasteikolla usein korkealle. Joustavuus onkin yksi kulttuurimme peruspilareista.
Työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen nousee työntekijöiden arvoasteikolla järjestäen korkealle, usein jopa ykkössijalle. Joustavuus onkin yksi modernin työelämän peruspilareista. Sopivan tasapainon löytäminen työn ja muun elämän välillä on myös osa hyviä työelämätaitoja: itselleen on annettava aikaa palautumiseen, jotta mieli pysyy virkeänä ja työkykyisenä. Ihmiset ovat parhaimmillaan hyväntuulisina ja levänneinä. Toisaalta kukaan ei yksin ole vastuussa omasta palautumisestaan, vaan työnantajan suhtautumisella joustavuuteen on suuri merkitys hyvinvoinnin kannalta.
HiQ:lla erilaiset järjestelyt työajan, paikan ja poissaolojen suhteen ovat arkipäivää. Yhä useampi työntekijä valitseekin tehdä lyhennettyä työaikaa, ja se onkin useimmiten helposti järjesteltävissä. Opiskelu, harrastukset, kiireinen perhe-elämä tai muutoin hektinen elämäntilanne ovat tyypillisiä perusteita lyhennetylle työajalle, mutta syyt ovat moninaisia. Moni lyhennettyä työaikaa tekevä tekee 80% työaikaa, jolloin työviikkoon jää yksi ylimääräinen vapaapäivä; osa heistä taas valitsee tehdä töitä viitenä päivänä viikossa, mutta pitää päivät hieman lyhyempinä. Lisäksi osa opiskelijoista valitsee jatkaa tuntityöläisinä valmistumisen jälkeenkin, koska se mahdollistaa esimerkiksi spontaanin matkustelun.
“Minulle nelipäiväisen työviikon tekeminen oli jo työtä hakiessa tärkeä vaatimus tulevalta työnantajalta. HiQ:lla tämä otettiin hyvin vastaan ja työajoista sopiminen on sujunut ongelmitta”, kertoo Pekka, HiQ:n tuore Software Developer.
Koronapandemian myötä etätyöskentelystä on tullut uusi normi muillakin aloilla kuin IT-sektorilla. HiQ:lla etätyöskentelymahdollisuus on kuulunut kulttuuriin jo pitkään, mikäli asiakastyö vain on sen sallinut, ja historiaamme mahtuukin jos jonkinlaisia etätyöskentelyseikkailuita. Joskus on oltu surffaamassa eteläisessä Euroopassa, toisinaan taas bändin maailmankiertueella toisella puolella maapalloa. Moni kokee tarvitsevansa myös pidempää jaksoa auringossa Suomen synkkinä talvikuukausina. Ulkomailta käsin työskentely onnistuukin yleensä helposti, etenkin EU-alueella.
“Kun joidenkin kollegojen osa-aikaisjärjestelyt näyttivät toimivan hyvin, rohkaistuin minäkin kysymään esimieheltäni nelipäiväisen työviikon mahdollisuutta. Esimieheni näytti vihreää valoa ja HiQ tuntuu suhtautuvan muutenkin myönteisesti joustaviin työjärjestelyihin, joten muutos oli helppo saada läpi”, kuvailee Service & Software Developer Kirsi.
Joustavuus näkyy myös esimerkiksi lomien ajoittamisessa. Osa haluaa viettää kesälomansa perinteisesti heinäkuussa, toiset taas viettävät mieluummin pidemmän jakson talvella ulkomailla. HiQ:lla vapaata kertyy myös itsensä kehittämisestä. Hiqlaiset hyödyntävätkin vapaita ahkerasti, ja hyvä niin. Muutama sinne tänne ripoteltu vapaapäivä parantaa jaksamista ja lisää hyvää fiilistä.
Keskittymistä vaativassa asiantuntijatyössä henkinen hyvinvointi on avainasemassa. Työnantajan joustavuus ja yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden huomioiminen tukee jaksamista ja pitää työtyytyväisyyden korkeana. Meillä kaikilla on elämässämme myös työtä tärkeämpiä asioita ja erilaisia keinoja ylläpitää virkeää mielentilaa. Työstään silti saa ja pitääkin nauttia, mutta parhaiten se onnistuu silloin, kun työn ja vapaa-ajan välinen tasapaino on kohdillaan.
“Kun lopettelen työt torstaina ja laitan out-of-office-viestin päälle, tuntuu mukavalta päästä viettämään pitkää viikonloppua. Kolmessa päivässä ehtii rauhassa harrastamaan, tekemään kotitöitä, hoitamaan asioita ja lepäämään”, summaa Kirsi.
Voit olla suoraan yhteydessä Tiina Laaksoseen, tiina.laaksonen@hiq.fi. Katso myös kaikki avoimet työpaikkamme.