“Mato, tule katsomaan – Täällä on naispuolinen nörtti!”

HiQ:n ohjelmistosuunnittelija Marketta Priha on kolmannen polven diplomi-insinööri, jolle ohjelmistokehitys tuottaa samanlaista mielihyvää kuin ristisanojen ratkominen.

HiQ:n ohjelmistosuunnittelija Marketta Priha on kolmannen polven diplomi-insinööri. Omat vanhemmat, isän isä, aviomies ja tytär miehensä kanssa ovat valinneet saman koulutuksen. Monessa työpaikassaan Marketta on ollut ainoa nainen, mutta koskaan sukupuoli ei ole aiheuttanut väheksyntää – ihmetystä kylläkin.

90-luvun lopulla Marketta oli vierailulla Wapitilla, joka oli WAP-teknologiaan erikoistunut mobiilipalveluita kehittävä ohjelmistotalo. Pekka Palin, Wapitin toimitusjohtaja, huudahti innoissaan Marketan tavattuaan Mato Valtoselle: “Mato, tule katsomaan, täällä on naispuolinen nörtti!” Marketta koki suhtautumisen hieman hämmentävänä, mutta samaan aikaan kunnioittavana.

Sataprosenttiseksi nörtiksi Marketta ei ole koskaan itseään kokenut, sillä moni muukin asia, kuten vaikkapa käsityöt, on kiinnostanut häntä yhtä lailla. Matemaattisesta lahjakkuudesta ja perhetraditiosta johtuen Teknillisen korkeakoulun (nykyään Aalto-yliopisto) valinta tuntui kuitenkin itsestäänselvyydeltä. Tietotekniikka-alan diplomi-insinööriksi hän tiesi kuitenkin päätyvänsä vasta osallistuttuaan Otaniemessä pakolliselle basic-kielen kurssille.

“Ohjelmistokehitystä ei silloin pidetty varsinaisena insinöörialana, joten valinta oli poikkeuksellinen, vaikkakin jo mahdollinen tuotantotalouden opiskelijalle. Minulle ohjelmistokehitys tuottaa samanlaista mielihyvää kuin ristisanojen teko.”

HiQ vaikutti minulle sopivalta firmalta, jossa on rehti meininki ja matala hierarkia.

Markettaa on aina kiehtonut tuotteiden ja palveluiden käytettävyys: aikoinaan hän toimikin käyttöliittymätiimin vetäjänä standardien ja käyttöliittymätarkastusten parissa ennen kuin opetteli Java backend -kehittäjäksi. HiQ:lla hän aloitti jo vuonna 2003, sillä hän oli saanut hyvät suositukset yrityksestä ja tehtävässä saisi hyödyntää Java backend-osaamista. Iältään Marketta oli tuolloin hieman yli 40-vuotias.

“HiQ vaikutti minulle sopivalta, teekkarihenkiseltä firmalta, jossa on rehti meininki ja matala hierarkia. Mietin kyllä etukäteen, että pitävätköhän ne minua jo liian vanhana. Tuolloin työntekijöitä oli kolmisenkymmentä, joista meitä naisia oli kaksi.”

20 vuoden aikana Marketta on saanut todistaa, kuinka kasvun myötä kehitystyö on saanut vakiintuneita menetelmiä tuekseen ja ottanut aimo harppauksia tuottavuudessa. Työtä tehdään ketterillä menetelmillä ja ohjelmistokehykset ja kirjastot auttavat tekemään työtä nopeammin liiketoimintalogiikkaan keskittyen. Uutta opiskeltavaa on laajassa teknologiakentässä jatkuvasti. Esimerkiksi tietoturva-asiat ja uudet, turvallisemmat tunnistautumistavat ovat kehittyneet.

Empaattinen teknologiataju

Vahvuudekseen työssä Marketta kokee päättelykyvyn sekä laajojen kokonaisuuksien hallitsemisen.

“Hahmotan laatikon pienet palaset, jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään”, hän kuvailee.

Konsulttina tarvitaan lisäksi vahvoja vuorovaikutustaitoja rakentavan palautteenannon suhteen sekä työn tekemiseksi. Kun ylläpidetään olemassaolevia järjestelmiä, täytyy ensin osata lukea ja ymmärtää, miten joku toinen on työn toteuttanut ja miksi. Ymmärtämällä toisen logiikan on mahdollista korjata sekä tarvittaessa kopioida toimintatapoja.

“Konsultti ei voi sanoa että kaikki aiemmin tehty on väärin, vaan pitää sulautua siihen maailmaan, jossa asiakas toimii ja katsoa hellästi. Aina ei voi aloittaa alusta ja tehdä itse, vaan täytyy pystyä toimimaan nopeassa aikataulussa toisten työtä kunnioittaen.”

Konsultti ei voi sanoa että kaikki aiemmin tehty on väärin, vaan pitää sulautua siihen maailmaan, jossa asiakas toimii, ja katsoa hellästi. Aina ei voi aloittaa alusta ja tehdä itse, vaan täytyy pystyä toimimaan nopeassa aikataulussa toisten työtä kunnioittaen.

Marketta Priha, ohjelmistosuunnittelija

Marketta on jo pidempään nauttinut 30-tuntisesta työviikosta, joka mahdollistaa palautumisen ja innon itsensä jatkuvaan kehittämiseen. HiQ:lla joustavaan työaikaan suhtaudutaan kannustavasti. Lyhyemmän viikon ansiosta aikaa jää myös 96-vuotiaan äidin tukemiselle, sekä 9- ja 5-vuotiaille lapsenlapsille, jotka käyvät yökylässä viikoittain. Tällöin työpäivä saattaa olla nelituntinen.

Toisinaan Marketta stressaa projektien keskeneräisyyttä liikaakin ja tekee töitä myöhään. Hänelle on tullut yhä tärkeämmäksi saada asiat valmiiksi, vaikka paineita hän ei asiakkaan tai työnantajan puolelta juurikaan koe.

“Ennen oli helpompaa jättää työt kesken ja lähteä kotiin. Kaikkiaan uskon, että tuottavuuteni on vähintään yhtä hyvä kuin ennenkin. Kokemus auttaa tekemään asiat kerralla oikein.”

Kiitos kun luit Marketan tarinan, toivottavasti tykkäsit! Artikkeli on osa #HiQPeople -juttusarjaa, jossa esitellään hiqlaisten elämäntarinoita ja persoonaa titteleiden takana.