Helsingin kaupunki Platta tuo Helsingin kaupungin digipalvelut yhdelle alustalle
Platta on Helsingin kaupungin avoimen lähdekoodin sovellusten kehitys-, testi- ja tuotantoympäristö, joka keskittää kaikki kaupungin digipalvelut yhteiselle alustalle.
Platta on Helsingin kaupungin avoimen lähdekoodin sovellusten kehitys-, testi- ja tuotantoympäristö. Platalla on tällä hetkellä kehityksessä ja tuotannossa noin 80 sovellusta ja määrä kasvaa tasaisesti.
“Platta on malliesimerkki keskitetystä ratkaisusta, joka palvelee koko kaupunkia ja jota sen eri toimialat haluavat aidosti käyttää. Tavoitteemme on helpottaa toimintoja ja luoda yhtenäisiä palveluita”, kertoo Jari Eriksson, Helsingin kaupungin palvelupäällikkö.
Vuoden 2024 alussa HiQ otti vastuun Platan ylläpitämisestä ja kehittämisestä Helsingin kaupungin palvelunhallinta- ja kehityskumppanina.
“Haluamme olla suunnannäyttäjä, joka työskentelee yhteisen hyvän eteen moderneilla teknologioilla. HiQ:sta olemme löytänyt kasvottoman toimittajan sijaan kumppanin, jonka kanssa kehittää ratkaisuja yhdessä.”
Tavoite: Yksi yhteinen julkaisualusta kaupungin digipalveluille
Helsingin kaupunki on Suomen suurin työnantaja, jolla on noin 40 000 työntekijää, neljä toimialaa ja keskushallinto.
“Ennen Plattaa kaupungin eri toimialoilla oli käynnissä useita erillisiä digipalveluprojekteja, joiden hallinnointi oli monimutkaista ja johti helposti päällekkäiseen työhön ja hajanaisiin palveluihin”, Eriksson kertoo.
Helsingin kaupunki halusi keskittää sovellusten alustat sekä niihin liittyvät prosessit ja työkalut. Samalla haluttiin vähentää palveluita tuottavien kumppaneiden määrää. Siksi kaupungille päätettiin luoda yksi yhteinen julkaisualusta, jonne kaikki valituilla teknologioilla rakennetut palvelut voi keskittää.
“Lopputulos vastaa täysin sitä, mitä halusimmekin. Uusia digitaalisia palveluita voi nyt rakentaa saman ympäristön päälle, ja Platta takaa tukitoimet palveluiden koko elinkaaren ajaksi.”
Yksi Helsingin kaupungin tärkeimmistä tavoitteista on varmistaa palveluiden jatkuvuus. Niiden tulee olla aina käytettävissä ilman tuotantokatkoja, myös toimittajavaihdosten aikana.
“Platan palvelunhallintaratkaisut turvaavat jatkuvuutta. Sen ongelman- ja vianhallinnan työkaluilla ja prosesseilla mahdollisiin häiriöihin voi puuttua välittömästi ennen niiden pahenemista”, Eriksson lisää.
Ratkaisu: Avoimen lähdekoodin ja konttiteknologian etujoukoissa
Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat Helsingin kaupungille tärkeitä toimintaperiaatteita. Platalla olevat sovellukset on toteutettu avoimena lähdekoodina, jotta sekä julkiset että yksityiset toimijat pääsevät hyödyntämään tehtyä työtä. Helsingin kaupunki on tehnyt avoimen lähdekoodin kehitystä jo vuosikymmenen ajan.
Platta haluttiin toteuttaa edistyksellisillä teknologioilla, joten perinteisten konesalien sijaan ratkaisussa hyödynnettiin pilvipalveluita, konttiteknologioita sekä Red Hat OpenShift -alustaa.
Kaupungin vaativa toimintaympäristö ja modernien teknologioiden edellyttämä erityisosaaminen vaati myös vahvaa kumppania.
“HiQ on kumppani, joka tuntee käyttämiemme teknologioiden ominaisuudet ja nyanssit. Heidän aiempi kokemuksensa OpenShiftistä on auttanut meitä näkemään, millaiset toimintamallit sopivat juuri meille. Olen erittäin tyytyväinen yhteistyöhön”, Eriksson kertoo.
Kaupungin vaativa toimintaympäristö ja modernien teknologioiden edellyttämä erityisosaaminen vaati myös vahvaa kumppania.
Ratkaisu: Yhteinen alusta takaa palveluiden korkean laadun ja tietoturvan
Kaupunkilaisille Platta näkyy palvelujen laadussa ja jatkuvassa saatavuudessa. Yhteinen arkkitehtuuri ja standardoidut toimintatavat mahdollistavat sen, että eri toimialat voivat keskittyä sovellusten kehittämiseen ja käyttäjien tukemiseen rauhassa.
“Kaikki Platan käyttäjät hyödyntävät samoja tietokantoja, lokitus- ja monitorointipalveluja sekä DevOps-putkia. Yhtenäinen kokonaisarkkitehtuuri takaa tasalaatuisen palvelutason, koska laatu ei riipu yksittäisten toimittajien omista toteutustavoista ja valinnoista”, Eriksson kertoo.
Yhteinen ratkaisu parantaa myös tietoturvaa. Ilman Plattaa sen lukuisat eri toimijat toteuttaisivat tietoturvaa omilla tavoillaan, mikä johtaisi epätasaisiin käytäntöihin.
“Yhteisellä alustalla tiedämme tarkalleen, mitä ja miten suojausta toteutetaan. Emme joudu tyytymään oletuksiin, vaan voimme luottaa yhdenmukaisiin, läpinäkyviin tietoturvatoimiin.”
Tulos: Merkittäviä säästöjä sekä kaupungille että asiakkaille
Platta on tuonut Helsingin kaupungille merkittäviä kustannussäästöjä. Ilman keskitettyä alustaa kaupunki joutuisi pahimmillaan hallinnoimaan kymmeniä erillisiä infrastruktuuri- ja palvelunhallintasopimuksia nykyisen yhden sijaan.
“Aiemmin jokainen toimiala vastasi itse palveluidensa infrastruktuurista sekä palvelun- ja vianhallinnasta”, Eriksson toteaa.
“Säästöjä syntyy kaupungin sisällä, koska Platta toimii “avaimet käteen” -periaatteella. Asiakkaiden ei tarvitse kilpailuttaa palveluntarjoajia tai rakentaa omia prosessejaan – Platta kattaa kaiken tarvittavan, mukaan lukien julkaisuautomaation, tukitikettien hallinnan ja keskitetyn dokumentaation vahvasti integroitujen Atlassian Jira- ja Confluence-työkalujen avulla, sekä kaikille tärkeät tietoturvapalvelut.”
Tulevaisuudessa Helsingin kaupunki aikoo keskittyä erityisesti tietoturvan parantamiseen ja palvelutuotannon jatkuvuuden varmistamiseen ja Platan kehittämiseen tukemaan entistä paremmin modernia ohjelmistokehitystä.
“Pelkkä välttämättömien tietoturvapäivitysten tekeminen ei riitä, Platan tulee pysyä ajantasaisena ja kehittyä jatkuvasti. Olemme käyneet kumppaniemme kanssa syvällisiä keskusteluja projektin tulevaisuudesta. On selvää, että kaikki osapuolet ovat sitoutuneita onnistumaan yhdessä.”
Yhteistyö pähkinänkuoressa:
- Avoimen lähdekoodin ratkaisun kehittäminen ja ylläpito
- Konttiteknologian, pilvipalveluiden ja Red Hat OpenShift –alustan hyödyntäminen
- Infrastruktuurin ja palvelunhallinnan keskittäminen yhteiselle alustalle
- Tietoturvan hallinta ja standardointi
- Pitkäjänteinen kumppanuus ja jatkuvuuden varmistaminen
Pääkuva: Julia Kivelä