Etätöitä Italiassa: Johtava tekoälykonsultti palaveeraa palmujen alla
Johtava tekoälykonsultti Jonas Pomoell tekee etätöitä Italiassa ja näyttää, mihin asiantuntijatyö taipuu HiQ:lla. Lyhennetty viikko ulkomailla vaatii läpinäkyvyyttä ja itsensä johtamista, mutta antaa myös tilaa reflektoida, mitä työltä ja elämältä todella haluaa.

Ihan tavallisia tekoälykonsultin työpäiviä: tien yli vaeltava lammaslauma keskeyttää ajatuksen Teams-miitissä. Rempseä italialainen antaa elämänohjeita. Laava valuu nenän edessä Etnan rinnettä alas.

Jonas Pomoell, HiQ:n johtava tekoälykonsultti, osallistuu Teams-tapaamiseen Lounais-Sardiniasta. Merivesi on turkoosia, hiekkarannat valkoisia. Vuohet laiduntavat palaverin taustalla.
“Patikoimme eilen puolisoni kanssa kaakkoiskärjen ympäri. Sen jälkeen heitimme kengät pois ja kahlasimme polven syvyisessä vedessä kallioiden kätkemälle autiorannalle kylmän rosépullon kanssa”, hän kertoo.
Jonas tekee kolmipäiväistä työviikkoa Italiasta käsin. Matkailuautossa siirtyy puolison ja Frida-kettuterrierin lisäksi tekoälykonsultin työpiste, joka vaatii lähinnä hyvän internetkuuluvuuden. Liikkuva työelämä on Jonakselle tuttua, sillä valtaosan HiQ-urastaan hän on tehnyt etänä.
Etätyö vaatii tiimiltä paljon: “On rakennettava luottamusta ja läpinäkyvyyttä”
Syy ulkomaille lähtöön oli klassinen: erään kauhean ja pimeän talven perään lunta tuli vielä vappunakin. Kun Jonaksen auto jumittui Nuuksion kansallispuistossa lumihankeen, oli selvää, että seuraava talvi vietettäisiin siellä ‘miss’ sypressit tuoksuu nyt talvellakin’.
Italia ei kuitenkaan ole pelkkää patikointia ja rantaretkiä. Etätyöt ja lyhennetty työviikko vaativat aiempaa enemmän itsensä johtamista, läpinäkyvyyttä työtehtäviin, ja luottamuksen rakentamista kollegoiden kesken.
“On myös välttämätöntä asettaa rajoja, kommunikoida ne selkeästi, ja pitää niistä kiinni. Tasapainon löytäminen on välillä hankalaa: haluaisi antaa itsestään mahdollisimman paljon, mutta lyhennetyllä työajalla tunninkin palaveri on prosentuaalisesti iso panos. Viikon prioriteetit on asetettava tapauskohtaisesti, jotta muiden työt rullaavat myös silloin, kun olen itse poissa”, Jonas kertoo.


Eristyneisyys, yksinäisyys ja epävarmuus oman työpanoksen arvosta ovat tuttuja tunteita, kun oma työympäristö on kaukana muista tiimiläisistä. Jonas on keksinyt yksinkertaisen keinon, jolla yhteisöllisyyden tunne säilyy.
“AI-, Data- ja Automaatiotiimin viikkopalaverit osuivat harmillisesti vapaapäivilleni, joten aloin tehdä heille videotervehdyksiä, joiden kommentit näen töihin palatessa slack-kanavalla. Vaikka teenkin töitä yksin palmujen alla, tunnen silti olevani edelleen osa tiimiämme.”
Liikkuva elämä ei tuo pelkää vapautta: “Täytyy oppia luopumaan”
Tarkkaa reittisuunnitelmaa Jonaksella ei ole, ja matkaa tehdään oman mielen mukaan. Tavoite on saada hyvät puitteet etätyölle sekä lähiympäristöön kaunista luontoa ja vaellusmahdollisuuksia.
Useamman päivän pysähdykset matkaparkeissa tekevät välillä hyvää, sillä jatkuva liikkuminen voi Jonaksen mukaan alkaa pahimmillaan jopa ahdistaa.
“Oman mielen mukaan liikkuminen sisältää sekä vapautta että jatkuvaa luopumisen opettelua. Emme palaa samaan paikkaan toistamiseen, joten on hyväksyttävä, että se osa matkaa on sitten lopullisesti ohi. Samalla seuraava luku tarinaa on vielä kokematta, ja sen mahdollisuudet ovat jännittäviä.”

maisemat koko retken, myös kanjonissa. Kolmas osuus olisi vaatinut
kiipeilyvarusteet. Täällä tuli vastaan eniten punkkeja koko reissulla.”
Kuva: Jonas Pomoell
Voiko kuka vain lähteä? “Avoin keskustelukulttuuri on avainasemassa”
Etätyö ulkomailta vaatii suunnitelmallisuutta jo ennen lähtöluvan saamista. Jonas koosti esiteltäväksi huolellisen suunnitelman, joka varautui mahdollisiin turvallisuuteen ja työvälineiden toimivuuteen liittyviin riskeihin.
Pitkä työhistoria HiQ:lla, seniorirooli ja aiempi näyttö vastaavan etätyöjärjestelyn toimivuudesta edesauttoivat matkan toteutumista, mutta yksi merkittävä tekijä oli myös HiQ:n joustava työkulttuuri.
“Vastaus olisi voinut olla myös kieltävä, mutta ehdotukseeni suhtauduttiin HiQ:lla avoimin mielin. Arvostan suuresti tukea, jota sain koko prosessin ajan HiQ:n rekrytoinnista ja työnantajamielikuvasta vastaavilta esimieheltäni Mikolta ja Tiinalta, sekä toimitusjohtajamme Minnan positiivista asennetta. Keskusteluun oli matala kynnys, eikä tarvinnut miettiä, uskaltaako asiaa ylipäänsä ottaa puheeksi.”

samalla jokin tehtävälista. Tunne, että elää aidosti vain siinä hetkessä, on ihan
älytön. Sen saavuttaminen oli myös yksi peruste lyhennetyn työajan hakemiselle.”
Kuva: Jonas Pomoell
Omaa elämää ei voi paeta ulkomaille: “Etätyö antaa tilaa reflektoinnille”
Jos ulkomaille lähtee päästäkseen kertaheitolla eroon kotimaassa vaivaavasta turhautumisesta tai tyytymättömyydestä, tulee pettymään. Jonaksen mukaan etätyö ei ratkaise arjen ongelmia, vaan ainoastaan siirtää ne eri maisemaan.
“Etätyö ulkomailla ei ole pakopaikka, vaan mahdollisuus itsereflektiolle. Uusi ympäristö antaa eri tavalla mahdollisuuksia käsitellä ja purkaa ajatuksia rauhassa. Arjessa tyypillisten harhautusten ja hälyn puutteessa se suorastaan pakottaa siihen.”
Kun arki ei täyty toimistopäivistä, harrastuksista tai Playstationilla vietetyistä illoista, on yhtäkkiä tilaa pohtia asioita, jotka on muutoin helppo työntää syrjään: esimerkiksi mitä oikeastaan haluaa työltä ja elämältä, mikä tekee arjessa tyytyväiseksi, tai mitkä ovat omat mittarit menestykselle.
Jonaksen ajatus katkeaa, mutta syy ei ole unohtuminen itsetutkiskelun pariin. Italiahan se on, joka ihastuttaa:
“Tähän tielle päästettiin juuri lampaita. Ihan älytön määrä lampaita!”

”Non c’è danza senza musica” – Ei ole tanssia ilman musiikkia
Vietimme aikaa eräässä pienessä kylässä, kun meiltä yllättäen loppui kaasu. Paikallinen, rempseä matkaparkin pitäjä Fabrizio auttoi tilaamaan uuden pullon.
Yritin maksaa pullon kesken työpäivän, mutta Fabrizio hätisti minut takaisin töihin. Vitsailin, että pitääkin tehdä töitä, jotta voin ylipäänsä maksaa hänelle siitä. Fabrizio tuumasi: “Non c’è danza senza musica” eli ”ei ole tanssia ilman musiikkia” – eikä siis retkeäkään ilman työtä, jolla kustantaa se.
Sanonta kiteytti sekä tilanteen että italialaisen ajatusmaailman: tietyt asiat kuuluvat olennaisesti yhteen, eikä toinen toimi ilman toista.