Ohjelmistorobotiikan (RPA), järjestelmäintegraation (EAI) ja tekoälyn (AI) yhdistyessä syntyy hyperautomaatio. Mitä hyperautomaatio sitten on?
Tutkimuslaitos Gartner ennustaa hyperautomaation olevan teknologiatrendi numero yksi vuonna 2020. Vuoden 2021 Garterin teknologia trendeissä hyperautomaatio on jälleen mukana. Mitä tuo termi hyperautomaatio sitten tarkoittaa?
Automaatiosta puhuttaessa viime aikoina on ohjelmistorobotiikka (RPA) ollut kovasti tapetilla ja me kokeneet integraattorit olemme hieman hämmästelleet vanhan kunnon automaation saamaa huomioarvoa ja hypeä. Onhan prosesseja automatisoitu jo yli 30 vuotta ja robotiikan tarjoamat nauhoitukset eivät ole se automaation ykkösteknologia, vaan enemmänkin laastari tapaukseen, missä järjestelmäintegraatio ei esimerkiksi kunnon rajapintojen puutteessa onnistu.
Siinä missä ohjelmistorobotiikka simuloi ihmistä ja automatisoi ihmisen toimia, prosessiautomaatioalustat kykenevät automatisoimaan itse prosessin suoraan eri liiketoimintajärjestelmien päällä. Tällaista automaatiota kutsutaan työnkulkujen automaatioksi (workflow automation) tai liiketoimintaprosessien automaatioksi (Business Process Automation, BPA). Integraatioalustoilla, kuten frends, on kyvykkyys tällaiseen workflow -muotoiseen prosessiautomaatioon.
Nyt hyperautomaatio yhdistää ohjelmistorobotiikan ja työnkulkujen automaation sekä kaataa joukkoon annoksen tekoalyä koneoppimisen muodossa. Tämän suuntaisia yhdistelmiä ehdittiin jo markkinoilla tituleerata älykkääksi prosessiautomaatioksi (Intelligent Process Automation, IPA). Hyperautomaatio tarkoittaa samaa pieniä vivahteita lukuunottamatta: ohjelmistorobotiikan, prosessiautomaation ja tekoälyn yhdistämistä. Jos mukaan saadaan liiketoimintaraportointia KPI-mittareiden muodossa - aina parempi.
Hyperautomaatio on siis liiketoimintaprosessiautomaation, työnkulkuautomaation sekä ohjelmistorobotiikan yhdistelmä höystettynä tekoälyllä - joka näissä tapauksissa tarkoittaa esimerkiksi oppivaa proesssia. Oppiva prosessi osaa muuttaa kulkuaan ennalta määritellyissä rajoissa koneopitun tiedon perusteella. Joskus taas tuo äly on kuvanlukua, joka perustuu sekin opetettuun tekoälyyn. Hyperautomaatio, englanniksi "Hyperautomation" on tutkimuslaitos Gartnerin käyttämä termi. Tutkimuslaitos IDC tuntee sen nimellä "Intelligent Process Automation - IPA" ja Forrester nimellä "Digital Process Automation".
Me HiQ:lla olemme kehittäneet frends-integraatioalustaa yli 30 vuotta. Sen ytimessä on aina ollut visuaalinen työnkulkujen mallinnus. Työnkulku voi FRENDS-alustalla olla perinteinen prosessiautomaatio tai vaikka API-kutsun "koodi". Perinteistä koodia se kuitenkaan ole, vaan frends:ssä prosessit kehitetään käyttäen standardia MS Visiostakin tuttua BPM-notaatiota (BPMN2.0). Kun yhdistämme tähän Azuren Machine Learning -palvelut ja haaroitamme prosessin kulkemaan eri polkuja perustuen koneopittuun vastaukseen saamme älykkään prosessin. Kun tähän yhdistetään kyky ajaa ohjelmistorobotiikkaa saumattomana osana prosessiautomaatiota, saadaan hyperautomaatioalusta. Tarjoamme osana FRENDS-toimitusta UiPath robotteja, jotka mahdollistavat nauhoituksen, optisen kuvanluvun (OCR) ja muut RPA-ominaisuudet.
frends-integraatioalusta, UiPath-ohjelmistorobotiikka-alusta ja Azuren koneoppimispalvelut ovat siis yhdessä hyperautomaatioalusta. frendsiä kehitetään tulevaisuudessa vielä enemmän pidempikestoisten prosessien automaatioon sekä KPI-raportointiin, jolloin hyperautomaatiokyvykkyydet paranevat entisestään.
Hyperautomaatiossa integraatioalusta tekee monimutkaisemmat päätökset ja raskaan prosessoinnin. Kun esimerkiksi esivalmistelemme aineiston ohjelmistorobottia varten, pystymme lyhtentämään ja yksinkertaistamaan robottien ajoja niin, että robotteja tarvitaan 50-70% vähemmän. Minimoimme vikaherkän nauhoituksen ja maksimoimme kestävän ja nopean prosessiautomaation.
Hyperautomaatioratkaisut pystyvät älykkäämpään päätöksentekoon upotetun AI:n ansiosta.
Hyperautomaatioratkaisut, missä isot datamassat ja datan sisältöön perustuva logiikka hoidetaan integraatioalustalla ovat kymmeniä kertoja nopeampia kuin pelkällä RPA:alustalla tehtynä.
Hyperautomaatioratkaisut ovat vikasietoisempia ja säästät arviolta 60% ylläpitokuluissa.
Hyperautomaatioratkaisut tarvitsevat huomattavasti vähemmän robotteja; esimerkiksi yksi frends agentti voi ajaa 200 prosessia rinnakkain - robotti ei osaa rinnakkaisuutta. Hyperautomaatioratkaisuissa kalliiden ohjelmistorobottien lukumäärä putoaa yli puoleen.
Kiinnostaako? Ota yhteyttä sivun lopusta löytyvällä lomakkeella.
Lataa webinaaritallenne aiheesta: "RPA:sta hyperautomaatioon ja IPAan" (45min)
Lataa lyhyt oppimäärä: "RPA:sta hyperautomaatioon" (12min)
Kirjoittajalla on yli 23 vuoden kokemus prosessiautomaatiosta ja integraatioista