HiQ:lla pääsee asiakastöiden ohella toteuttamaan omia intohimojaan ja siten näyttämään osaamistaan myös yllättävissä tilanteissa.
HiQ:lla pääsee asiakastöiden ohella toteuttamaan omia intohimojaan ja siten näyttämään osaamistaan myös yllättävissä tilanteissa. Näin kävi minulle, kun keväällä 2021 Mimmit koodaa -ohjelmasta minua pyydettiin mukaan livepiirtäjäksi This Is Not a Webinar -virtuaalitapahtumaan. Tilanne eteni varsin nopeasti, sillä olin aiemmin osallistunut yhteen ohjelman webinaariin ja laittanut sosiaaliseen mediaan esille tekemäni muistiinpanot. Siitä se sitten lähti, ja HiQ tarjosi tähän hyvän tilaisuuden mahdollistamalla sen, että voisin käyttää työaikaa osallistumalla tapahtumaan, tehdä piirroksia ja siten kokea toisenlaisen työpäivän.
Tartuin haasteeseen innolla, ehkä hieman pelonsekaisin tuntein siitä, miten tämä onnistuisi ja miten hyvin ehtisin tehdä piirroksia. Ajatuksena kuitenkin oli, että tekisin muistiinpanoja valikoidusti eli sen mitä ehtisin ja jaksaisin. Päätin, että turha stressi pois ja keskityn tekemään piirroksen valmiiksi esitys kerrallaan, vaikka lopputuloksena olisikin sitten vain yksi tuotos.
Tutustu etukäteen aiheisiin. Harjoittele katsomalla aihepiiriin kuuluvia muita esityksiä ja tee niistä muistiinpanoja. Mitkä termit toistuvat? Kerää samalla ikonikirjastoa eli harjoittele, miten voit esittää tietyn aiheeseen liittyvän termin tai ajatusmaailman yhdellä kuvalla. UX-suunnittelijan tehtävistä on tässä mielessä hyötyä, sillä esimerkiksi erilaisten prosessien esittäminen ja tietynlainen rautalankamallintaminen ja tuttujen symbolien käyttäminen on jo entuudestaan tuttua.
Kun tapahtuma lähestyy, on aika valmistautua piirtämiseen järjestämällä työvälineet siten, että tapahtumassa voi heti keskittyä itse tekemiseen. Tähän liittyvät olennaisesti sopivan väripaletin ja piirtoasetusten löytäminen. Pidän itse yksinkertaisesta tyylistä ja siten myös yksinkertaisesta värimaailmasta. Pyrin käyttämään tapahtuman/järjestäjän värejä, mutta siten, että käytössä on vain yksi tai kaksi eri väriä. Kuvien ääriviivat ja tekstit teen mustalla (tai muulla tummalla värillä), kuvien väritys eli ihmishahmot sekä muutamat olennaiset ikonit yhdellä värillä ja tekstien korostukset joko samalla värillä tai toisella vaaleammalla värillä. Tärkeätä on, että piirroksissa on selkeä kontrasti, ja tekstit ovat luettavissa mahdollisten korostusten alta. Lisäksi piirrän valmiiksi pari pientä kuvaa, kuten tapahtuman/järjestäjän logon sekä oman signeeraustekstini, jotta voin liittää ne kuvaan mukaan.
Tapahtuman käynnistyttyä ryhdyin piirtelyhommiin. Tarkoituksena oli poimia puheista ne kiinnostavimmat kohdat, jotka voisi esittää kuvilla ja lyhyillä teksteillä. Näiden avulla voi myöhemmin palata helpommin esityksen sisältöön. Koska esitykset olivat lyhyitä sessioita, tarkoitti tämä sitä, että esitysten sisältö oli jo sellaisenaan varsin hyvin tiivistetty. Huomasin, että tämä oli itsellekin yllättävän haastava tilanne, koska koko ajan piti olla valmiina nappaamaan sanasta jos toisestakin kiinni.
Kuvituksen piti tulla myös lennosta, sillä aikaa kuvien etsimiseen muualta kuin omasta päästä ei ollut. Lisäksi ylimääräiseen siloitteluun ei ollut aikaa, koska esitykset etenivät vauhdikkaasti. Käytännössä esityksen jälkeen minulla meni piirroksen viimeistelyyn aikaa yhden tai jopa kahden seuraavan esityksen aika. Tästä syystä kaikista esityksistä en voinut tehdä piirroksia. Etukäteisvalmisteluissa olin toki huomioinut aikataulun ja valinnut sieltä ne esitykset, jotka minun olisi mahdollista kuvittaa, mutta jos osoittautui, etten tähän ehtisi, niin olin antanut itselleni luvan myös olla kuvittamatta. Tapahtuman aikana kuvitin yhteensä kuusi esitystä (esityksiä yhteensä 17).
Koin myös tärkeäksi, että piirroksen tultua valmiiksi laittaisin sen heti esille sosiaaliseen mediaan, jotta tapahtumaan osallistujat pääsisivät näkemään ne heti tuoreeltaan ja tapahtuman järjestäjä pääsisi jakamaan niitä omilla kanavillaan.
Ehdottomasti! Esityksestä jää konkreettinen muisto, ja sen myötä on helpompaa palata takaisin aiheen pariin. Lisäarvoa siis käyttäjälle! Toki piirros on piirtäjänsä näkemys esityksestä, ja mitä enemmän piirtäjällä on aiheesta entuudestaan käsitystä, se varmasti myös näkyy piirroksessa. Toisaalta taas voi olla hyvinkin avartavaa piirtää muistiinpanoja esityksestä, jonka aihepiiri ei itselle ole tuttu. Tällöin voi hyvinkin samaistua esimerkiksi oletettuun kuulijakuntaan, jos aiheon tarkoitettu vaikkapa perehdytysmateriaaliksi. Ja myöhemmin muistiinpanoja on kätevää käyttää esimerkiksi blogipostauksissa, muun materiaalin tai postereiden tekemisessä.
Ja jatkoa seuraa! Voit bongata jatkossakin tekemiäni piirroksia erilaisten tapahtumien yhteydessä. Esimerkiksi seuraavassa This Is Not a Webinar -tapahtumassa loppuvuodesta 2021 olen taltioimassa päivän puheenaiheista koosteita. On hienoa, että HiQ:ssa voin laajentaa normaaleja UX-suunnittelijan työtehtäviä käyttämällä päivän tai toisenkin livepiirtäjän roolissa, piirtäen toisenlaisia asioita, ei käyttöliittymiä, vaan tiivistelmiä esitysten pääkohdista!
Päivi on suunnittelija, joka tykkää suunnitella simppeleitä ja toimivia käyttöliittymiä. Hän on myös innostunut piirustelemaan ja jakamaan visuaalisia muistiinpanojaan, koska asioita on hyvä esittää niin, että niistä jää positiivinen mielikuva.