Sirkustaiteilijasta ohjelmistokehittäjäksi: HiQ:n Henkka nauttii oudoista haasteista

Henrik eli Henkka, HiQ:n Senior Frontend Developer, oli sirkustaiteilija, joka päätyi devaajaksi sattuman kautta.

Ratkaisukeskeinen Henkka on itseoppimalla luonut merkittävän uran ohjelmistokehityksessä ja käyttää edelleen paljon vapaa-aikaansa itsensä kehittämiseen. Asiakastöiden lisäksi Henkka vetää HiQ:lla frontend -kompetenssiryhmää ja mentoroi nuorempia kehittäjiä.

Henkka oli 90-luvulla kiertävä sirkustaiteilija, joka nieli tulta ja hurmasi yleisöä jonglööraustaidoillaan. Kun Internet teki tuloaan 1994, näki hän sen mahdollisuutena tulla kuuluisaksi. Sitä hän ei vielä aikanaan tiennyt, mutta omien verkkosivujen teon kautta oli aukeamassa täysin uusi urapolku.

“Löysin html-oppaita ja onnistuin tekemään niiden avustuksella itselleni verkkosivut. Tunne oli todella maaginen: tein tämän, ihan itse, ja nyt se näkyy koko maailmalle. Olin heti koukussa ja halusin oppia lisää”, kuvailee Henkka intohimonsa löytymistä.

Tunne oli todella maaginen: tein tämän, ihan itse, ja nyt se näkyy koko maailmalle. Olin heti koukussa ja halusin oppia lisää.

Senior Frontend Developer

Henrik Rinne

2000-luvulla Henkka muutti Hampuriin ja etsi työpaikkaa keltaisten sivujen kautta. Vailla korkeakoulututkintoa ja kesken jääneillä lukio-opinnoilla Henkka jatkoi web-sivujen itseopiskelua ja rakensi portfoliotaan mm. flashia hyödyntäen. Sirkusharrastuksesta saatu lavavarmuus auttoi myös uudelle alalle hakeutumisessa.

Henkka työllistyi lopulta portfolionsa ansiosta erääseen kotisivuja tekevään yritykseen ja jatkoi urakehitystään sittemmin eri työpaikoissa sekä freelancer-kehittäjänä.

“Siihen aikaan web designer, joka itsekin olin, suunnitteli Photoshopilla nettisivujen leiskat ja myös toteutti html-sivuston. Roolit designerien ja devaajien välillä eivät olleet niin eriytettyjä kuin nykyisin, mikä oli hienoa, sillä tykkään graafisesta suunnittelusta. Etenin urallani kehittämällä jatkuvasti taitojani ja seuraamalla isoja ihmisiä maailmalla. Minusta tuli muun muassa todella hyvä flash-devaaja.”

Seitsemän Hampurin vuoden jälkeen Henkka palasi Suomeen. Miehen nopea urakehitys jatkui muun muassa Roviolla Angry Birds- pelin kovimman suosion aikaan.

“Ohjelmistokehittäjänä hyppy verkkosivuista peliprototyyppien pariin ei tuntunut isolta. Olen myös ihmisenä todella ratkaisukeskeinen: selvitän ja teen asioita, tykkään saada outoja haasteita. Monesti minut on palkattu juuri siksi, että nautin tehtävistä, joihin ei ole valmiita vastauksia, vaan ne tulee löytää tutkimalla ja kokeilemalla.”

Opiskele laajasti, mutta valitse yksi erikoistumisalue

HiQ:lle Henkka löysi tiensä vuonna 2022.

“Olimme suunnitelleet yhteistyötä designtoimisto Great Apesin kanssa flash-projektien suhteen jo vuosia aiemmin. Yhteisprojektille ei silloin löytynyt sopivaa aikaa, mutta muistin yrityksen myöhemmin, ja ajattelin että se tekee edelleen siistejä juttuja. Googletettuani huomasin, että Great Apesin omisti nykyisin HiQ, ja myös HiQ näytti firmalta, joka tekee mielenkiintoisia projekteja.”

HiQ on mahdollistanut Henkalle sopivan monipuolisen työnkuvan, jossa pääsee kokeilemaan eri projekteja ja toimialoja. Viimeisenä hän on päässyt tutustumaa ajoneuvovakuutuksien maailmaan ja oppinut valtavasti uutta. Frontendiin erikoistunut Henkka uskoo, että hänen kaltaiselleen kokeneelle kehittäjälle konsulttipohjainen työ soveltuu erinomaisesti.

“Tykkään tehdä ja kokeilla, ja onkin hienoa, että voin mennä vuodeksi tai kahdeksi asiakkaalle ilman, että minun tarvitsee vaihtaa työpaikkaa.”

Henkka vetää HiQ:lla frontend-kehityksen kompetenssiryhmää, jonka kuukausittaisissa Frontend Friday -tapahtumissa esitellään alan muutoksia, uutisia ja keissejä. Lisäksi hän mentoroi nuorempia kehittäjiä, joiden kanssa hän sparrailee usein esimerkiksi teknologioista ja jatkuvan oppimisen tärkeydestä.

“T-malli on hyödyllinen osaamisen malli kehittäjälle: opiskele laajasti, mutta valitse yksi osaamisalue, johon erikoistut. Jatkuva lukeminen ja uuden harjoittelu käytännössä on tärkeää, sillä ohjelmistokehityksessä kaikki voi muuttua nopeastikin. En kuitenkaan oleta, että kaikki käyttävät yhtä intohimoisesti vapaa-aikansa itsensä kehittämiseen, minkä vuoksi on hienoa, että HiQ mahdollistaa ajankäytön myös omaehtoiseen opiskeluun työajalla.

Henkan tarina on osa #HiQPeople -juttusarjaa, jossa esitellään hiqlaisten elämäntarinoita ja persoonaa titteleiden takana.

Ihmiset & kulttuuri

Ihmiset & kulttuuri

HiQ People
“Työ joustaa elämän mukaan, eikä pelkästään toisin päin”
HiQ People
Itselle sopivin urapolku voi syntyä kokeilemalla
HiQ People
“Mato, tule katsomaan – Täällä on naispuolinen nörtti!”
Kulttuuri
Yhteishenkeä ja hyvää fiilistä: Esittelyssä HiQ:n kulttuuri- ja liikuntakerho Hikuli