Tekoäly on kuin juna, jonka kyytiin kiirehditään hyppäämään ilman, että tiedetään junan määränpäätä.
Markkinoinnin automaatio, pilvi, mobiilisovellukset ja nyt tekoäly: jälleen uusi teknologia on hypekäyrän huipulla. Trendeissä tyypillistä on ottaa jokin teknologia käyttöön ulkoa tulevan paineen takia; ei välttämättä tunnistetun todellisen liiketoimintatarpeen vuoksi.
Todellisuudessa AI ei automaattisesti synnytä huimaa tuottavuusloikkaa tai hävitä ammattitaidon tarvetta. Juniorikoodarista ei tule yhdessä yössä keskitasoista, mutta keskitasoiset voivat saavuttaa apuvälineiden avulla huippukoodarien tason aiempaa nopeammin. Ääripäät lähestyvät toisiaan ja hajonta osaamistasoissa pienenee. Työstä voi myös tulla mukavampaa, sillä osa laadunvarmistuksesta ja muusta manuaalisesta rutiinityöstä voidaan suorittaa nopeammin. Ihmisen rooli ei silti katoa mihinkään, eikä vieläkään päästä siirtymään nelipäiväisiin työviikkoihin. Aivan kuten taskulaskimen käyttäjän tulee ensin oppia laskukaavat ja lopputulosten mittakaavat, tulee ihmisen ylläpitää kykyä ja osaamista arvioida tekoälyn tuottaman ratkaisun oikeellisuus. Vaikka hypeen on syytä suhtautua kriittisesti, luo tekoäly silti paljon uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi liiketoiminnan ja palveluiden digitalisoinnissa tekoälyn avulla voidaan luoda ratkaisuja, mitkä eivät olisi ollut aiemmin kannattavia tai välttämättä edes mahdollisia.
Eräälle energiayhtiölle rakensimme koneoppimisen ja tekoälyn yhdistelmällä ratkaisun, joka ennustaa kaukolämmön kysyntäpiikkejä. Yhtiö pystyy näin ennakoimaan tulevaa energiatarvetta, ja luomaan taloudellisen hyödyn lisäksi myös ympäristölle hyvää. Toiselle asiakkaalle rakenteellistimme manuaalisen tilausprosessin: AI tulkitsee vapaasti muotoiltuja, usein polveilevia ja monimutkaisiakin tekstimuotoisia tilauksia ja muodostaa siitä rakenteellista, strukturoitua tietoa. Liittoasiakkaallemme puolestaan loimme tiedonkeruun automaation, jossa AI-robotti etsii kellon ympäri liitolle relevantteja sisältöjä verkosta ja jäsentää niistä haluttua tietoa.
Kaiken kaikkiaan tekoäly on oivallinen työkalu, joka vie meitä kehityksessä askeleittain eteenpäin. Vallankumouksesta ei kuitenkaan ole kyse. Realistisilla odotuksilla ja tarkoituksenmukaisella hyödyntämisellä tekoälyllä voi olla monitahoisia hyötyjä. Tärkeintä on kuitenkin edetä liiketoiminnan tarpeista käsin ja pohtia tarkasti, miksi kehityshankkeisiin ollaan lähdössä ja mitä ongelmia niillä pyritään ratkaisemaan. Lopulta tekoäly on tällä hetkellä vain yksi työkalu muiden joukossa.