Digitaalinen ajokortti

Täysin uusi lähestymistapa digitaaliseen henkilökorttiin käyttäen uniikkeja turvallisuustekniikoita.

Täysin uudenlainen tapa tunnistautua

Traficomin digitaalinen ajokortti määrittelee uusiksi, kuinka digitaalinen henkilökortti voi toimia, käyttäen räätälöityjä visuaalisia elementtejä arkiseen käyttöön riittävän turvallisuustason aikaansaamiseksi - poistaa erillisen tunnistusinfrastruktuurin tarpeen (kuten QR-lukijat ja muut) taustaratkaisut).

Kortti mahdollistaa myös ajokortin nopeamman käyttöönoton ja pitää kaikki käyttäjätiedot automaattisesti ajan tasalla. Se poistaa käyttäjän tietojen syöttämiseen liittyvät manuaaliset prosessit, jos muutoksia tapahtuu tai kun käyttäjä aluksi saa ensimmäisen ajokorttinsa.

Henkilöllisyyden todistaminen Postissa.
Henkilöllisyyden todistaminen Postissa.

Suomessa ajokortteja käytetään pääasiassa kahdessa tilanteessa: ajokortin validointi ja henkilöllisyyden osoittaminen. Henkilöllisyyden osoittaminen tapahtuu jokapäiväisissä tilanteissa, esimerkiksi postia vastaanotettaessa. Suomessa ajokortti on yleisesti käytetyin henkilökortti kaikilla ajokortin haltijoilla. Peruskonsepti on kuitenkin laajennettavissa mihin tahansa henkilöllisyyskorttiin.

Gyroskooppiin perustuva "vesileima"
Gyroskooppiin perustuva "vesileima"

Visuaaliset turvaominaisuudet

Kortilla on kaksi pääturvatasoa: visuaalinen suojaus ja taustajärjestelmiin perustuva suojaus. Visuaalinen turvataso käyttää gyroskooppiin kytkettyä digitaalista vesileimaa yhdistettynä jatkuvasti animoituun dynaamiseen OpenGL-taustaan, joka tukee vuorovaikutusta väärennösten estämiseksi.

Käyttäjätiedot ja kuva ovat aina ajan tasalla, mikä helpottaa henkilön tunnistamista. Käyttäjätiedoista luodaan viivakoodi vastaamaan fyysisen ajokortin viivakoodia. Visuaalisen tason suojausta voidaan muuttaa dynaamisesti ja ajaa korttiin päivitys, jos havaitaan väärennöksiä havaitaan.

Visuaaliset turvaominaisuudet
Visuaaliset turvaominaisuudet

Taustajärjestelmillä toteutetut turvaominaisuudet

Sovelluksen käyttöönotossa käyttäjä tunnistetaan turvallisesti pankkitiedoilla (TUPAS). Sovellus sisältää uniikin QR-koodin, joka luodaan laitteella ja on käytettävissä vain hetken . Tämä varmistaa, että sovelluksen tiedot vastaavat taustajärjestelmien tietoja ja että käyttäjä ei käytä väärennettyä sovellusta.

Back-end Security Features / Fig. 1
Taustajärjestelmän turvaominaisuudet
Back-end Security Features / Fig. 1
Taustajärjestelmän turvaominaisuudet

Vastaanotto

Prototyyppi toimi onnistuneena konseptina ja sitä käytettiin pohjana suljetun iOS-pilotin kehittämiselle. Sovellus on saatavana kutsupohjaisena Beta-julkaisuna. Reaalimaailman testauksessa Posti on osallistunut virallisena sidosryhmänä - tämä tarkoittaa, että beta-käyttäjät voivat käyttää korttia kaikissa Postin toimistoissa henkilöllisyyden todistamiseksi.

Suurin osa suomalaisista tiedotusvälineistä on seurannut edistystä ja kortti on herättänyt kiinnostusta myös Suomen ulkopuolella. Kortti on hyväksytty perinteisen paperiajokortin ohella suomalaisessa lainsäädännössä ja sovelluksen julkaisua odotetaan sekä iOS:lle, että Androidille kaikille suomalaisille vuoden 2019 aikana. (HiQ ei ole mukana nykyisessä kehitystyössä)

Innovoi

Ota yhteyttä ja sovitaan tapaaminen

Jonas Pomoell
AI Lead Consultantjonas.pomoell@hiq.fi+358 45 6700 620