Mitä iOS- ja Android-versioita pitäisi tukea?

Tästä löydät päivitetyt suosituksemme tuetuista käyttöjärjestelmäversioista uusille mobiiliprojekteille ja olemassa oleville sovelluksille.

Mobiililaite kirjan päällä. Näytössä Chrome-logo.
Mobiililaite kirjan päällä. Näytössä Chrome-logo.

Jokaisen mobiiliprojektin aluksi tulee vastaan kysymys mitä käyttöjärjestelmäversioita sovelluksen pitäisi tukea. Koska vanhojen versioiden tukemiseen liittyy ylläpitokustannus ja Google sekä Apple pakottavat aina asteittain siirtymään uusimpiin versioihin on tärkeää rajata tuettujen käyttöjärjestelmäversioiden kirjo mahdollisimman kompaktiksi. Tässä esittelemme päätökseen vaikuttavia tekijöitä ja annamme markkinatilanteeseen pohjautuvan, ajantasaisen suosituksemme.

Mitä laajempi tuki sitä haastavampaa on kehitys

Mitä laajempi käyttöjärjestelmäversiotuki sovelluksille halutaan, sitä enemmän kompromisseja kehitykselle asetetaan. Vanhempien käyttöjärjestelmien tuki vaatii sitä, että kehittäjät käyttävät vanhempia ja tehottomampia ohjelmointirajapintoja tai vaihtoehtoisesti toteuttavat toiminnot sekä vanhalla että uudella tavalla, aiheuttaen tuplatyötä. Tämän takia oikean käyttöjärjestelmäversion valinta on etenkin tehokkuus ja kustannuskysymys. Toisella puolella vaakakupissa on käyttäjien määrä, joille sovellus on saatavilla. Vaakakuppi pitää saada sopivaan tasapainoon, esim. 80/20.

Uudelle projektille valinta vaatii ennustamista

Kun aloitetaan uutta projektia kannattaa tuetun käyttöjärjestelmäversion valintaa miettiä siitä näkökulmasta, mikä tilanne on oletettavasti projektin valmistuttua, monesti 9-12 kk aloituksen jälkeen. Tällöin voidaan tehdä melko rohkeita oletuksia tuetuista käyttöjärjestelmäversioista, jotta projekti voi hyödyntää parhaita uusia ohjelmistokomponentteja.

Käyttöjärjestelmät päivittyvät eri lailla eri alustoilla

Applen laitteiden käyttäjät ovat tunnettuja nopeasta päivityssyklistään. Yleisesti voidaan sanoa, että suurin osa käyttäjistä on päivittänyt uuteen käyttöjärjestelmäversioon noin 3 kk kuluessa sen julkaisusta. Androidin puolella tilanne on päinvastainen. Google tuo päivitykset ensin omiin laitteisiinsa, jonka jälkeen käyttöjärjestelmäversio tulee ensimmäisen kerran muiden valmistajien kehitettäväksi. Tämä tekee sen, että monille laitteille ei tule koskaan uusinta versiota käyttöön ja niillekin, joille tulee, päivityssykli on 1-2 vuotta. Täten Androidin puolella tuettavien versioiden kirjo on yleensä merkittävästi laajempi.

Mitä kannattaa tukea tällä hetkellä?

Suositus päivitetty 03.01.2022

Uudet projektit

10,0
Android
iOS 14
iOS

Uusien sovellusten kanssa kannattaa olla rohkea. Hyödyntämällä uusimpia rajapintoja ja toimintoja saadaan tehokasta kehitystä sekä hyödynnettyä modernit parhaat käytännöt.

Android versio 10.0 (API 29, syksyltä 2019) kattaa lähes 80 % Android-laitteista Suomessa ja ja sitä vanhempien versioiden tuki alkaa pikkuhiljaa päättymään.

iOS versio 14 kannattaa vähintään valita minimiksi, sillä sen ja sitä uudempien kattavuus on Suomessa jo yli 80 %.

Olemassa olevat tuotteet

8,1
Android (Oreo)
iOS 13
tai uudempi iOS:lle

Olemassa olevien sovellusten osalta on aina syytä ensimmäiseksi katsoa analytiikkaa. Jos vanhojen käyttöjärjestelmäversioiden käyttäjiä on paljon, ei tukea niille luonnollisesti kannata tiputtaa. Muutaman hassun käyttäjän takia lisävaivaa ei kuitenkaan monesti kannata nähdä vaan suunnitella päivitys, jonka kanssa vanhemmat versiot todennäköisesti toimivat pitempään ja tiedottaa tuen päättymisestä julkaisun yhteydessä.

Androidin osalta ei missään nimessä ole syytä mennä tässä esiteltyjen versioita aikaisempiin. Android 8.1 (API 26, vuodelta 2017) on jo modernimpaa kaartia ja kattaa noin 90 % laitteista Suomessa. Lisäksi se on vanhin versio, jolle tarjotaan vielä tietoturvapäivityksiä Googlen puolesta.

iOS osalta 13 oli merkittävä päivitysversio ja minimin nostaminen vähintään siihen on vahvasti suositeltavaa. Sitä tukemalla kattaa lähes 95 % laitteista Suomessa.

Perustelemme suosituksemme ja pohdimme mielellämme tätä ja muita mobiilikehitykseen liittyviä pulmianne - ota yhteyttä sivun lopusta löytyvällä lomakkeella.

Sami Hammarberg

Sami Hammarberg

Sami Hammarberg
VP, Technologiessami.hammarberg@hiq.fi+358 40 125 7071