HiQ Stage - Aalto-yliopiston integraatioita suunnittelemassa Lauri Toivanen tiiminsä kanssa

Aalto-yliopisto haluaa nopeutta ja virtaviivaisuutta vaativiin integraatioihin - Lauri tekee niistä totta HiQn integraatioalusta Frendsin avulla tiiminsä kanssa.

HiQ Stagella Lauri Toivanen tiimin kanssa suunnittelemassa Aalto-yliopiston integraatioita

Lauri Toivanen, HiQ:n integraatioarkkitehti vastaa Aalto-yliopiston vaativien integraatioiden suunnittelusta. Tällä hetkellä Aalto-yliopistolla on tuotannossa jo yli 200 HiQ:n Frends-ympäristöön toteuttamaa integraatiota. Aallon integraatioarkkitehtuurin pohjana ovat APIt eli avoimet rajapinnat.

”Jatkuva tekeminen HiQn Frends-integraatioalustan päälle on mielekästä – on innostavaa kun Aalto-yliopisto asiakkaana haluaa kokeilla uusia tuotteita ja teknologioita. Siinä saa sopivasti haastetta päivään”, kuvailee Lauri.

Kuvassa Lauri Toivanen, HiQ:n integraatioarkkitehti
Kuvassa Lauri Toivanen, HiQ:n integraatioarkkitehti

Frendsin vahvuuksina nopeus ja jatkuva kehitys

HiQ valittiin Aallon integraatiokumppaniksi vuoden 2018 julkisen hankintamenettelyn kautta. Frends- korvasi aikaisemman integraatioalustaratkaisun, joka ei täyttänyt Aalto-yliopiston vaatimuksia helposta käytettävyydestä ja ketterästä kehittämisestä.

"Frends oli tarkoitukseemme sopiva ratkaisu ja juuri oikea valinta tukemaan Aallon digitaalista muutosstrategiaa, suunnitelmaa ja muutosprosessia", sanoo Patrik Maltusch, Aalto-yliopiston tietotekniikkapalveluiden arkkitehtuuriryhmän päällikkö.

Mikä sitten tekee Frendsistä niin toimivan integraatioalustan?

”Sen kanssa on yksinkertaista aloittaa, sen ominaisuudet mahdollistavat paljon ja se kehittyy jatkuvasti. Tukena on myös Frendsin Community Forum, joten parhaat käytännöt ovat helposti saatavilla”, kiteyttää Lauri. ”Lisäksi saamme säännöllisiä koulutuksia HiQn Frendsin tuotekehitykseltä, ja voimme kysyä lisää kuukausittain pidettävällä kyselytunnilla. Tämä takaa sen, että pysymme hyvin kärryillä tuotteen uusista ominaisuuksista”.

Asiakas on myös tyytyväinen alusta- ja kumppanivalintaansa. ”Olemme pystyneet toteuttamaan suuren määrän integraatioita lyhyessä ajassa. Toiminnallisesta näkökulmasta katsottuna tehtävät, joiden toteuttamiseen meni ennen useampi kuukausi, voidaan nyt toimittaa viikoissa”, kertoo Patrik Maltusch Aalto-yliopistosta.

Kuvassa vasemmalta HiQn Aalto-yliopiston tiimiä: Karo Raita, Lauri Toivanen ja Minttu Mustonen.
Kuvassa vasemmalta HiQn Aalto-yliopiston tiimiä: Karo Raita, Lauri Toivanen ja Minttu Mustonen.

Sujuva yhteistyö oman ja asiakkaan tiimin kanssa

Aalto-yliopiston tiimissä integraatioita tekee yhteensä seitsemän HiQ:n asiantuntijaa. Laurin lisäksi Aallolla toimivat HiQ:n puolelta palvelupäällikkö ja viisi kehittäjää. Aallolta integraatiokehittämiseen osallistuvat integraatiopalvelun omistaja, kolme integraatioasiantuntijaa, eri järjestelmien pääkäyttäjiä sekä liiketoiminnan edustajia. Integraatioiden kehittäminen on siis yhteistyötä aidoimmillaan.

Aalto-yliopiston integraatioprojektit kestävät viikoista useampaan kuukauteen. Laurin mielestä HiQ:n matala organisaatio tekee työnteosta sujuvaa.

”Meillä on kerran viikossa tiimipalaveri, jonka palvelupäällikkö vetää. Siinä katsotaan läpi asiakkaan tarpeet, projektien tilanne ja kaikkien seuraavat tehtävät. Käymme myös asiakkaan kanssa kehityksen tilannetta läpi viikoittain. Palaveeraan heidän kanssaan myös ratkaisuista. Omatoimista tekemistä minulla on, kun teen suunnittelua. Sen jälkeen ratkaisu siirtyy kehittäjille, ja minä toimin heidän tukenaan.”

Projektissa motivoivat laajat kokonaisuudet ja tekniset haasteet

Laurin työssä tärkeänä motivaattorina ovat tekniset haasteet. ”Kun tykkään itsekin devailusta, haluan välillä tehdä koeponnistuksen uudesta jutusta ennen kuin annan sen kehittäjille. Näin saan konkreettista tuntumaa siitä, miten ratkaisu toimii, jo ennen toteutukseen siirtymistä”, kertoo Lauri.

“Kehittäjän näkökulmasta on kivaa, että kokonaisuudet ovat laajoja ja prosessit oikeasti automatisoivat paljon, mikä antaa näin aikaa käsittelijöille keskittyä asiakaspalveluun”, projektissa mukana oleva HiQ:n integraatiokehittäjä Karo Raita kommentoi.

Lauri antaa myös asiakkaalle kiitosta hyvästä tekemisen meiningistä. ”Aalto-yliopiston kanssa on ollut mahtava työskennellä, sillä saan miettiä isompia kokonaisuuksia ja tarjolla on jatkuvasti positiivisia haasteita. Asiakastyössä on kivaa myös se, että saa nähdä ihmisiä ja jutella.”

Lisää projektista täällä

Kuvat: Sam Jamsen

Contact

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Elina Salo
Rekrytointi, Frendselina.salo@hiq.fi+358 45 677 4160