Kuinka yhdistää työ ja kilpaurheilu?

HiQn Sales Manager Stefan Sirkiä kertoo, kuinka hän on onnistunut yhdistämään kilpaurheilun ja työelämän.

Stefan Sirkiä: Kuinka yhdistää työ ja kilpaurheilu

Tavoitteellinen harjoittelu ja kilpaurheilu vie paljon aikaa ja sen yhdistäminen työelämän kanssa on tunnetusti haastavaa.

Viimeisen muutaman vuoden olen treenannut melko tavoitteellisesti kestävyysurheilua sekä ajanut kilpaa maantiepyöräilyn Master1-sarjassa. Itselleni tavoitteellinen harjoittelu on tarkoittanut noin 700 treenituntia vuodessa. Ammattiurheilijalle tämä ei vielä ole paljoa, mutta perheelliselle amatöörille tämä on iso määrä sovitettavissa yhteen työelämän kanssa siten, että myös palautuminen olisi tehokasta ja elämä olisi kaikin puolin tasapainossa.

Kuvan ottanut Mikko Rantanen
Kuvan ottanut Mikko Rantanen

Arjen pyörittäminen

Työni Sales Managerina ei aina ole paikka- tai aikasidonnaista ja työnantaja on tarjonnut minulle melko vapaat kädet hoitaa työtehtäväni.

Valmentaja tekee minulle treeniohjelmat kuukaudeksi kerrallaan, jolloin tiedän melko tarkkaan seuraavien viikkojen aikataulut. Pidemmät, useita tunteja kestävät harjoitukset sekä kilpailut sijoittuvat yleensä viikonloppuihin, mutta harjoituksia on keskimäärin neljänä arkipäivänä.

Talvella ohjelmassa on paljon voimaharjoittelua kuntosalilla, jotka hoidan aamuisin työpaikan tarjoamalla salilla. Mikäli arkipäiville tulee pidempiä harjoituslenkkejä pyrin hyödyntämään myös työmatkat. Pyöräilen esimerkiksi aamulla toimistolle hyvin kevyttä palauttavaa hyötyliikuntaa ja hoidan varsinaisen treenilenkin työpäivän päätteeksi. Mikäli päivän aikana ei ole kokouksia, joiden vuoksi minun tarvitsisi käydä asiakkaalla tai omalla toimistolla, saatan tehdä päivän etänä.

Harjoitteluleirit ja kisamatkat

Työn ja urheilemisen yhteen sovittaminen on haastavaa osittain siksi, että suomalaisen pyöräilijän on ”pakostakin” vietettävä aikaansa harjoitteluleireillä ulkomailla 1-2 kertaa vuodessa.

Itse olen käynyt hakemassa kilpakauteen valmistavia harjoituksia Mallorcalta pari kertaa vuodessa. Ennen leirejä olen valmistellut työasiat siten, että leirien ajalle ei jäisi mitään kiireellistä hoidettavaksi ja akuuteille tarpeille löytyy tarvittaessa tuuraaja. Pääsääntöisesti olen tehnyt leireiltä puolipäiväisesti töitä.

Mallorcan treenileirin ohjelma on melko simppeli ja töiden hoitaminen harjoittelujen lomassa on onnistunut hyvin. Itselleni järjestelyt ovat sopineet erityisen hyvin, koska treenileirillä hotellilla oleminen on minulle ns. jäiden polttelua. Töiden hoitaminen treenileirillä toimii ns. ajantappamisena.

Hyvänä esimerkkinä työelämän joustavuudesta toimii myös edellisen kesän kisamatka Mastereiden pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin Maarianhaminaan. Itse kilpailu oli sunnuntaina, mutta matkustuspäivät osuivat perjantaille ja maanantaille. Työt sain hoidettua hyvin laivalla sekä hotellilla joustavasti.

HiQ tukee tavoitteellista harrastustani monin tavoin

Kuulun HiQ Stars -ohjelmaan. Ohjelman myötä työnantajani on tukenut harrastustani myös taloudellisesti eli treenien vaatetuskin on pääsääntöisesti tyylikkäästi HiQ-brändättyä.

Lisäksi HiQ tarjoaa kattavat henkilöstöedut liikuntaan (mm. kolme kuntosalia käytettävissä, virkistyssetelit sekä HiQn kulttuuri- ja liikuntakerho Hikuli.) Osa vuoden treenitunneista tapahtuu edellä mainittuja etuja hyödyntäen.

Mielestäni nykyaikainen, joustava työaika ja tukea tarjoava työnantaja pikemminkin täydentävät tavoitteellista harjoittelua kuin tekisivät siitä erityisen haastavaa.

Oikein tehty harjoittelu ja lepo auttavat myös jaksamaan työelämässä.

Contact

Ota yhteyttä ja kysy lisää

Elina Salo
Rekrytointi, Frendselina.salo@hiq.fi+358 45 677 4160