Askelmerkit konenäön käyttöönottoon

HiQ auttoi Cross Wrapia suunnittelemaan askelmerkit ja data-arkkitehtuurin konenäön käyttöönottamiseksi.

Vuonna 1994 perustettu Cross Wrap suunnittelee ja valmistaa paalien käärintä- ja avauskoneita jäte- ja kierrätysmateriaalien käsittelyyn. Siilinjärveläisellä yrityksellä on asiakkaita 65 maassa, joissa se on tunnettu teknologiastaan ja korkeatasoisesta palvelustaan. Cross Wrapin koneet optimoivat teollisuuden prosesseja auttaen yrityksiä parantamaan tuottavuutta, turvallisuutta, kestävyyttä, asiakastyytyväisyyttä ja yleistä kannattavuutta.

Nopeasti kansainvälistyneen Cross Wrapin kasvustrategiaan kuuluvat tuotteiden elinkaaripalvelut ja lisäarvoa tuottavien uusien ominaisuuksien tarjoaminen nykyasiakkaille. Lisäksi yritys pyrkii kasvattamaan markkinaosuuksiaan keskeisillä markkinoilla ja kehittämällä datalähtöisiä palvelujaan.

Tavoite

Cross Wrap halusi automatisoida asiakkaidensa erilaisia teollisuusprosesseja jäte- ja kierrätysmateriaalien parissa ja etsi kumppania konenäön hyödyntämiselle. Konenäköä voidaan hyödyntää materiaalien laatujen tunnistamisessa, mikä tehostaa prosesseja, parantaa palvelun laatua ja eliminoi manuaalisia työvaiheita. Uusi palvelu syntyi olemassa olevien asiakkaiden tarpeesta ja täydentää Cross Wrapin palveluvalikoimaa konevalmistajana.

“Konenäköratkaisut ovat jo yleisiä alallamme, mutta yleensä niitä hyödynnetään prosessien keskivaiheessa poistamassa virheellistä materiaalia. Asiakkaamme ovat kuitenkin ruvenneet toivomaan tunnistusta myös alku- ja loppupäähän, mihin me keskitymme. Tunnistamalla muovin laatu jo alussa materiaalivirran kulkua voidaan automatisoida ja prosessin laatu paranee”, kuvailee Laura Leskinen, Cross Wrapin Business Development Director.

Koneälyllä voidaan tunnistaa materiaalin laatu jo prosessin alkupäässä, mikä vähentää laitteiden kulumista ja rikkoutumista. Esimerkiksi jos muovin seassa on isoja epäpuhtauksia, vaurioittaa epäpuhdas materiaali aina seuraavaa konetta. Samalla prosessin hinta nousee ja laatu kärsii.

“Asiakkaitamme ovat esimerkiksi paperitehtaat, jätteenkierrättäjät ja muovinkierrättäjät. Heille on tärkeää tunnistaa materiaalin laatu, sillä se vaikuttaa myös prosessin kustannuksiin ja auttaa läpinäkyvässä hinnoittelussa”, kertoo Leskinen.

Ratkaisu 

Cross Wrap etsi kumppania konenäköpohjaisen prosessiautomaation kehitykseen. HiQ erottui muista toimijoista keskittymällä ongelman tarkempaan määrittelyyn ennen ratkaisun tarjoamista. Tyypillisesti erilaiset innovaatiosessiot ja työpajat projektin alkuvaiheessa auttavat varmistamaan, että valittu suunta on oikea.

“Olimme etsineet kumppania tarpeemme toteutukseen, mutta HiQ oli ainoa, joka tarjosi alkuun workshopia kirkastamaan ajatuksiamme ennen varsinaista kilpailutusprosessia “, kertoo Leskinen.

Cross Wrapin data-arkkitehtuurin pohjana toimii Azuren integraatioalusta, joka liikuttaa tietoja muun muassa ERP-, CRM- ja tuotehallintajärjestelmien välillä. Kokonaisuuteen kuuluu koneita ohjaava automaatiojärjestelmä, johon konenäkö ja kamerat integroidaan. Cross Wrap on hyödyntänyt konenäköalustaa, joka tekee AI-mallia. Tämän päälle yritys on kehittänyt oman ohjelmansa, jolla kategorisoidaan materiaaleja asiakkaan ympäristössä ja syötetään niitä AI-mallille. Ensimmäisiä tuloksia asiakaspiloteissa on saatu ketterästi.

HiQ:n toteuttamassa työpajassa pureuduttiin lähtötilanteeseen tavoitteena määrittää arkkitehtuuri ja askelmerkit konenäön käyttöönotolle. Asiantuntijoina toimivat HiQ:n kokenut Solution Designer sekä tekninen arkkitehti. Työpajassa käytiin läpi eri vaihtoehtoja sille, miten konenäkö voitaisiin integroida koneeseen. Keskeisiä osa-alueita olivat turvallinen datan vienti pilveen, asiakkaiden erilaisten toimintaympäristöjen asettamat haasteet sekä Azuren konenäköpalvelut. Työpajan lopputulemana todettiin, että jo käynnissä olevia asiakaspilotteja kannattaisi viedä pidemmälle ennen data-arkkitehtuurin rakentamista.

”Auttaessamme asiakkaitamme pyrimme aina siihen, että ratkaisumme tuottaa asiakkaalle aidosti lisäarvoa. Erityisesti jos äkkiseltään kuulostaa siltä, että ongelman voi ratkaista usealla eri tavalla, pysähtyminen ja pohdinta kannattaa. Palastelemalla haastetta pienempiin osiin ja priorisoimalla etenemisen askelmerkkejä voidaan päästä suuriinkin kokonaissäästöihin ratkaisun toteutuksessa”, kertoo Jenni Hyvärinen, HiQ:n Account Executive.

Tulokset 

Workshopin myötä Cross Wrapin on helpompi suunnitella projektinsa etenemistä ja kilpailutusprosessia kumppanin valinnalle. Yhteistyö tuntui alusta asti helpolta ja vaivattomalta.

“HiQ auttoi meitä muodostamaan korkean tason tiekartan ja palastelemaan eri osa-alueita pienemmiksi. Nyt tiedämme, mitä tehdä ensin. Yksi merkittävimmistä työpajan anneista oli HiQ:n esitys Azuren valmiista palveluista konenäköön. Emme olleet tienneet, että on olemassa näin käteviä tapoja testata konenäkömallia, mikä auttoi meitä edistämään pilottejamme”, kertoo Leskinen.

Cross Wrap kiittelee HiQ:n poikkeavaa tapaa toimia, sillä suoran ratkaisuehdotuksen sijaan tarjottiin mahdollisuus lisätä ymmärrystä omasta tarpeesta. Näin voitiin pienentää suureen investointiin liittyviä liiketoiminnallisia riskejä jo projektin varhaisessa vaiheessa.

“Kyse on meille uudesta liiketoiminnasta, jonka haluamme tehdä osittain omin resurssein. Olemme kuitenkin koneinsinöörejä, joten meidän pääosaamistamme ei ole se, miten rakentaa datan kulku pilveen tietoturva huomioiden. Data-arkkitehtuurissa on otettava myös huomioon asiakkaiden erilaiset tarpeet ja toimintaympäristöt, sillä yksi ratkaisu ei käy kaikille”, pohtii Leskinen.

HiQ kiittelee Cross Wrapia inspiroivasta yhteistyöstä.

”On ollut todella mielenkiintoista päästä auttamaan kansainvälistä yritystä hyödyntämään konenäköä ja tekoälyä osana palveluratkaisuaan asiakkailleen. Jätteiden lajittelun tehostaminen koskettaa arkeamme kuluttajina ja tämän projektin myötä pääsimme myötävaikuttamaan aiheeseen myös teollisuuden prosesseissa”, kertoo Hyvärinen.

Caset

Lisää referenssejä

Whitepaper
Whitepaper: Yhtenäinen palvelukehitys verkon ja kivijalan välillä
Integraatioalusta
Integraatioalustasta Kelan digisokkeli
Kela
Kela sai HiQ:sta tarvitun “digitoimiston”
Valtori
Valtori luottaa Cloudflareen
Yhteys

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä